Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De zwarte mees zingt als een fietsje | Vogelzangcursus #12

  •    •  
26-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4735 keer bekeken
  •  
zwarte_mees_boshuis

Zwarte mees

© Fotograaf boshuis

Deze week in de cursus vogelzang: de zwarte mees. Je vindt hem in het naaldbos, en heeft daardoor een wat hoger zangetje dan de koolmees, op wie die veel lijkt. We gaan het bos in met Henk Meeuwsen en Dick de Vos, die het maar niet eens kunnen worden over deze vergelijking.

Naaldbos

Net zoals bij andere naaldbossoorten, zoals de goudhaan, zingt de zwarte mees wat hoger dan loofbossoorten. Dat komt omdat de hoge tonen beter door naalden worden geleid dan door (loof)bladeren. De zang van de zwarte mees lijkt dan ook erg op die van de koolmees, maar dan wat hoger. Volgens Meeuwsen klinkt het geluid van de zwarte mees ook sneller dan dat van de koolmees, maar daar is de Vos het niet mee eens. "De enige oplossing, is dus dat we hem moeten gaan zoeken en gaan luisteren" zegt Meeuwsen beslist.

DSC08737

Henk Meeuwsen en Dick de Vos

© Vroege Vogels

Fietsje

"Fietsje fietsje fietsje" zingt hij eigenlijk volgens de Vos. "Waar de koolmees het fietspompje wordt genoemd, zou je kunnen zeggen dat dit het fietsje is. "Het is eigenlijk bijna hetzelfde geluid, een hoge en een lage toon, en dat een paar keer achter elkaar. Alleen de klankkleur is anders. Het is veel hoger." Iedereen heeft zijn eigen associaties, en eigenlijk moet iedereen ook voor zichzelf beslissen welke sneller zingt. "Het gaat erom dat je zelf je eigen herinnering bouwt. Zo onthou je het het best." zegt Meeuwsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.