Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De zon uit winterslaap_07_04_2011

  •  
07-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Drie jaar lang was ons grootste hemellichaam, de zon, in ruste. Zo leek het tenminste. Er was geen zonnevlek te bekennen en grote uitbarstingen waren een zeldzaamheid. Een stevige explosie op de zon, op Valentijnsdag lijkt een kentering te hebben ingezet. Een gesprek met wetenschapsjournalist Govert Schilling over de vlekken van de zon.
Uit onderzoek van Dibyendu Nandi van het Indian Institute of Science Education & Research wordt nu meer duidelijk over de afwezigheid van de zonnevlekken. Volgens de wetenschapper hielden plasmastromingen in de zon de vorming van de vlekken tegen en hierdoor werd het zonneminimum verlengd. De ontdekking laat zien hoe de zonnevlekcyclus werkt en beïnvloed wordt door magneetvelden. Conclusie: de langdurige rust moet zijn veroorzaakt door veranderde stromingen in het inwendige van de zon. Een publicatie hierover staat deze week in het gerenommeerde tijdschrift Nature
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde. In 1998 werd Govert full-time wetenschapsjournalist en publicist. Hij schreef diverse boeken en was in 2008 een jaar lang vaste afsluiter van het programma.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.