De zon als product
• 16-04-2009
• leestijd 2 minuten
De zon is onze belangrijkste energiebron. Leven zonder zonne-energie is onmogelijk. Nog niet zo lang geleden werd zonne-energie alleen gebruikt in satellieten, rekenmachines en polshorloges. Tegenwoordig wordt zonne-energie steeds grootschaliger gebruikt als vervanger van brandstof en voor de productie van elektriciteit. Iedereen is er van overtuigd dat de uitstoot van CO2 verminderd dient te worden. Met het gebruik van zonne-energie kan hieraan worden bijgedragen. Zonne-energie is de meest veelbelovende vorm van alternatieve energie. Het is een onuitputtelijke bron van energie en het is schoon. Zelfs in Nederland is er genoeg van. Zonne- energie zal dan ook in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen in onze elektriciteitsvoorziening. Er zijn inmiddels diverse technieken ontwikkeld om zonne-energie om te zetten in elektrische stroom. De ontwikkeling is nog niet ten einde. Zonne-energie zit duidelijk in de lift en heeft volgens alle verwachtingen de toekomst.
De intensiteit van de zonnestraling verandert met het uur van de dag, de tijd van het jaar, de geografische locatie en de weersomstandigheden. Om toch gemakkelijk te kunnen rekenen met gegevens over de instraling, wordt de totale hoeveelheid zonne-energie in een bepaalde periode uitgedrukt in uur-equivalenten volle zon. Als maat voor een uur-equivalent volle zon wordt 1000 wattuur per vierkante meter aangehouden (een uur zon is 1 kWh/m2).
Het totale jaarlijkse zonaanbod in Nederland komt overeen met bijna 1000 uur volle zon. Met andere woorden: de gemiddelde jaarlijkse zoninstraling in ons land is circa 1000 kWh/m2.