Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Een dam in de Oosterschelde?

13 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Zeelandbrug

De Zeelandbrug

© Jeannette Parramore

Er is in het verleden fel actie gevoerd om de Oosterschelde open te houden, en met succes: er kwam een open stormvloedkering. Groot was dan ook de verbazing toen Siebe Kramer, voorzitter van Nationaal Park Oosterschelde, met een nieuw idee kwam: leg een dam aan naast de Zeelandbrug.

Zoet en zout

Volgens Kramer moet er niet langer gewacht worden met een besluit over de toekomst van de Oosterschelde, want de zeespiegel stijgt en de kering heeft niet het eeuwige leven. Met een dam in het midden verzoet de ene helft, maar kan de andere helft een volwaardig zout natuurgebied worden, met meer ruimte voor het getij.


Bezwaren

Hoe serieus is dit plan? Natuurbeschermers zien veel bezwaren. De mossel- en oesterkwekers al helemaal: die moeten het nu buitengaats gaan zoeken. Maar de boeren zijn juist blij met meer zoet water. Kramer is van mening dat er nu een besluit genomen moet worden, want “anders neemt het Rijk het over en die kiest voor de goedkoopste oplossing: een dam op de plek waar de kering ligt”.

Meer over:

dam, oosterschelde

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
jokedek15 dec 2019 - 9:48

Dit idee  lijkt  vooral ingegeven door de  lobby  van degenen  die een vierbaansverbinding  willen  tussen  Goes  en Schouwen-Duiveland. Niet doen  dus!