Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De zeekat

  •  
05-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
sepia_01.jpg
In het voorjaar trekken zeekatten massaal naar de Nederlandse wateren. Ze zijn klaar voor een partner en klaar om te paren. Ooit kwamen ze met honderden tegelijk, een aantal dat in loop der jaren is teruggelopen. Toch is deze trek en zijn de dieren nog steeds spectaculair om te zien.
Vanuit de Noordzee en de Atlantische oceaan komen zeekatten, ook wel sepia genoemd naar de wetenschappelijke naam Sepia officinalis, in de paartijd terug naar hun geboortewater om eitjes af te zetten. Eenmaal aangekomen gaan ze druk op zoek naar een partner en grijpen elkaar vast met hun tentakels. Door pigmentcellen in de huid van de zeekat kan de normaalgesproken bruinwit gestreepte kleur zich aan de omgeving aanpassen. Ook opwinding, die met paring gepaard gaat, kan ervoor zorgen dat de zeekat van kleur verschiet.
Gedurende het afzetten van de eieren blijft een mannetje bij zijn vrouwtje. Hij zorgt er niet alleen voor dat het vrouwtje haar eitjes veilig kan afzetten, maar hij jagen ook andere mannetjes weg die het op hun vrouwtje hebben voorzien. Mocht er toch een mannetje te dicht in de buurt komen, trekt de zeekat wit weg van woede en opent het gevecht.
Niet lang nadat zij haar eerste en enige eieren heeft afgezet, sterft het vrouwtje. Mannetjes leven langer en trekken na de afzetting terug naar open water.
Enkele weken later komen de eitjes uit. De jonge zeekatten zijn lichamelijk gezien exacte kopieën van hun ouders. Alles zit erop en eraan, van een inktklier waarmee ze inkt kunnen spuiten tot acht tentakels aan hun kop.
In het begin verstoppen jonge zeekatten zich in het zand.’s Nachts gaan ze op jacht naar voedsel. Tussen de acht tentakels zitten twee vangtentakels die alleen zichtbaar zijn als de zeekat een prooi grijpt. De tentakels brengen de prooi, vaak een krab of garnaal, vervolgens naar de snavelvormige bek tussen de armen in.
Als de jonge dieren wat groter zijn geworden, begint hun grote reis naar het open water. Totdat het voorjaar zich weer aandoet en een nieuwe paartijd is aangebroken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.