Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De zeearend: het succesverhaal van de Alde Feanen

  •  
03-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
365 keer bekeken
  •  
Het koppeltje zeearenden in de Alde Feanen is misschien wel een van de bekendste stelletjes van Beleef de Lente, het razend populaire initiatief van de Vogelbescherming. De twee vliegende deuren kibbelen en vechten al enkele jaren, onder het toeziend oog van een webcam, met een koppeltje haviken (en af en toe zelfs een buizerd). De soap rondom het nest houdt kijkers al enkele seizoenen aan de webcam gekluisterd. En ook dit jaar is het weer heibel.

Toen

De zeearenden vestigen zich definitief in de Alde Feanen in 2017, als vrouw zeearend voor de eerste keer een ei legt. Het jong werd met succes groot gebracht. De machtige vogels profiteren optimaal van het schoner wordende water. Hoe beter het doorzicht in de meren, sloten en petgaten, hoe groter de kans om vis te vangen. Maar ook de grote hoeveelheid watervogels in het vogelparadijs vormen een gewilde prooi. En niet te vergeten: de rust en ruimte in het vierduizend hectare grote gebied.

In 2018 wordt er voor het eerst een webcam opgehangen bij het - inmiddels - beroemde nest. Al snel halen de perikelen voor de camera de landelijke media. Kijkers zien felle aanvallen over en weer van zowel de zeearenden als de haviken. Maar de kleine, dekselse havik trekt aan het langste eind. De vogels leggen vier eieren op het nest. Maar in 2019 is er minder broedsucces voor de webcam. Het nest blijft leeg. Vermoedelijk is de situatie rondom het nest te gevaarlijk.

En nu

De zeearenden pakken eind vorig jaar hun biezen en kiezen voor een plek middenin de Alde Feanen, ver weg van het roerige webcam-nest. In november begint de bouw van hun nieuwe onderkomen; een proces dat maanden in beslag neemt. Zelfs in het voorjaar vliegen de arenden nog af en aan met nestmateriaal, voor de camera van Vroege Vogels TV.

De haviken zijn inmiddels ook verhuisd. En het lijkt erop dat we voor het tweede jaar op rij geen roofvogel-eieren gaan zien voor de webcam. Dus rijst de vraag of fans van Beleef de Lente ook in 2021 nog kunnen genieten van de strijd rond het webcam-nest? In de wandelgangen wordt al druk gespeculeerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.