Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De wonderbaarlijke reis van de paling

31 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
paling 2
Vlaamse wetenschappers hebben een nieuwe trekroute ontdekt van onze paling. Terwijl de eerste exemplaren van deze mysterieuze vis aan hun lange reis naar de Sargassozee beginnen, duikt Menno met de onderzoekers de Schelde in om er een aantal te vangen en te zenderen.
Het is zonder twijfel een van de meest mythische vissen die we kennen. Naar verluidt trekt de paling eens in zijn leven naar de Sargassozee, een regio in de Atlantische oceaan bij het eiland Bermuda, om daar te paaien. De jonge palingen trekken dan weer naar de Europese wateren om daar volwassen te worden. De sterk overbeviste paling legt op deze manier in zijn leven gigantische afstanden af.  Vlaamse wetenschappers ontdekten dat de volwassen palingen niet alleen via Schotland de Atlantische Oceaan in zwemmen, maar ook stroomopwaarts, via het Kanaal. Een bijzondere ontdekking, omdat nu een heel nieuwe trekroute van de paling bekend is. Een van de onderzoekers wil meer te weten komen over de obstakels die de paling tegenkomt op deze route en zendert daarom honderden dieren.

Meer over:

paling

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar