Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De WNF-lijst van bedreigde natuurwereldwonderen

  •  
05-04-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_138965.jpg
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) presenteerde donderdag een lijst met natuurwereldwonderen, die verwoest dreigen te worden als de opwarming van de aarde doorzet in het huidige tempo. De feiten op een rij:
- Koraalriffen: Deze ecosystemen beslaan een oppervlakte van 0,25 procent van alle oceaangebieden, maar huisvesten een kwart van al het leven onderwater. Het WNF schat de waarde van deze riffen op zeker 30 miljard dollar. Het steeds warmere water bleekt het koraal. Stormen nemen in kracht toe en beschadigen de riffen. En menselijke activiteit (visserij met explosieven, verontreiniging via meststoffen en pesticiden) eist ook zijn tol.
- Amazonegebied: strekt zich uit over Bolivia, Brazilië, Peru, Colombia, Ecuador en Venezuela. Het kent een enorme soortenrijkdom in planten en dieren. Er wonen ook 30 miljoen mensen in het gebied. Tot 2050 dreigt de temperatuur met 2 tot 3 graden Celsius te stijgen. Het gebied wordt droger en 30 tot 60 procent van het regenwoud dreigt te veranderen in een droge savanne.
- Chihuahua-woestijn. De grootste woestijn van Noord-Amerika op de grens van de Verenigde Staten en Mexico, staat bekend om zijn bijzondere natuur. Droogte vormt een grote bedreiging.
- Gletsjers in de Himalaya: Sommige gletsjers in dit hoogste gebergte op aarde smelten met 10 tot 15 meter per jaar. In het droge seizoen ontstaat waterschaarste in delen van India en China. In Nepal veroorzaken aardverschuivingen en overstromingen nu al ongeveer 400 doden op jaarbasis.
- Valdivian regenwoud: Een van de oudste 'levende getuigen' van klimaatverandering op aarde strekt zich uit van het noorden van Chili tot Argentinië. Hier groeit de bedreigde boom de Alerce (larix), die 3000 jaar oud kan worden en die een lengte kan bereiken van meer dan 100 meter.
- Kustwouden Oost-Afrika: Grote soortenrijkdom in deze vochtige bosgebieden tussen het zuiden van Somalië en Mozambique kan in het gedrang komen als het klimaat minder stabiel wordt en de zeespiegel stijgt.
- Wilde zalm: De zalmpopulaties in arctische en sub-arctische wateren in de buurt van Alaska staan onder druk door de stijgende temperatuur. De vissen trekken steeds noordelijker om voedsel te vinden, waardoor de vangsten in het zuiden al zijn afgenomen.
- Zeeschildpadden: Op één na staan alle zeven soorten zeeschildpadden in Latijns-Amerika en de Cariben te boek als (met uitsterven) bedreigd. De stijgende zeespiegel maakt een einde aan sommige stranden, die nu nog worden gebruikt als nestgrond. De afname van zeegras en het afsterven van koraalriffen veroorzaakt voedseltekorten bij de zeeschildpadden, en de voortplanting lijdt onder het warmere zeewater.
- De Bengaalse tijger: De mangrovebossen in het westen van India en Bangladesh vormen het leefgebied van deze machtige, solitaire roofdieren. Dit gebied, waar de rivieren Ganges, Brahmaputra en Meghna samenkomen en in de Golf van Bengalen stromen, huisvest de grootste wilde tijgerpopulatie ter wereld. De stijgende zeespiegel verkleint hun leefgebied. Diverse eilanden zijn al overstroomd. Ook meer dan een miljoen mensen krijgen in de periode tot 2050 problemen door het wassende water. Het gebied kampt ook al enige tijd met steeds heviger regenbuien.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor