Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Wisent

  •  
19-07-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
415 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_312515.jpg
De wisent of Europese bizon ( Bison bonasus ) is een Europees rund dat van oorsprong voorkomt in de bossen. De wisent is nauw verwant aan de Amerikaanse bizon ( Bison bison ). Aan het begin van de twintigste eeuw was de soort in het wild uitgestorven, maar dankzij een fokprogramma in dierentuinen komt de Wisent tegenwoordig weer op enkele plaatsen in het wild voor.
Uiterlijk
De wisent is een stevig dier met een korte, brede kop en een hoge rug. Een ruwe, warrige maan bedekt het voorste gedeelte van het lichaam, waardoor deze zwaarder lijkt. Vooral bij de stier is dit het geval. In de zomer hebben ze een korte gladharige zomervacht. Tegen de winter worden de haren langer en ruiger en groeit er een fijne ondervacht tussen. Ook komt er een baard aan de keel, hals en kin en een brede haardos bij het achterhoofd.
Kalfjes zijn bij de geboorte meer roodachtig grijs en krijgen pas met 6 tot 7 maanden de kastanjebruine kleur van volwassen dieren. De hoge rug van wisenten wordt door verlengde botten van de borstwervels gevormd. Bij koeien zijn de horens korter, smaller en minder sterk aan de basis dan bij stieren. Stieren kunnen wel 1100 kg zwaar worden en ruim 2m hoog. Koeien wegen 350 tot 600 kg en worden tot 1m75 hoog.
Leefgebied en gedrag
De wisent komt voor in parkachtige loofwouden of in gemengde bossen waar loofbomen domineren. Ook leven ze in moerassige, bosachtige streken. De wisent leeft van grassen, knoppen, bladeren van struiken en bomen en twijgjes, aangevuld met eikels in de herfst en hei en altijdgroene bomen in de winter.
De wisent is voornamelijk 's nachts actief, maar laat zich ook overdag zien. 's Middag rust hij. De wisent leeft in kuddes van tien tot dertig dieren, geleid door een oudere koe. Zeer oude dieren leven solitair.
De bronsttijd valt in augustus en september. Kalveren worden geworpen in mei of juni. Een koe verlaat de kudde als ze gaat werpen. Een wisent krijgt één kalf per worp, dat bij de geboorte zo'n dertig kilogram weegt en een kastanjebruine vacht heeft. Het kalf wordt zo'n zeven maanden gezoogd en blijft drie jaar bij zijn moeder. Bij gevaar zal de moeder haar jong verdedigen. De wisent is na twee tot vier jaar geslachtsrijp. Hij kan zo'n 22 jaar oud worden. In gevangenschap kan een wisent gemiddeld zo'n 28 jaar oud worden.
Herintroductie in Nederland
In Nederland is op 24 april 2007 de wisent teruggebracht in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, op het 300 hectare grote, voor het publiek gesloten Kraansvlak. Het gaat om drie dieren, twee koeien en een stier, afkomstig uit Oost-Polen. Later zullen hier nog eens drie dieren aan worden toegevoegd. Uiteindelijk kan deze groep uitgroeien tot ongeveer tien dieren. Hier wordt een proef met wisentbegrazing gestart om ervaring op te doen. Van belang is op de eerste plaats dat de wisenten hier als wilde dieren kunnen leven in een sociale groep en in een gebied waar het van oorsprong thuis hoort. Vervolgens kan de invloed van de wisenten op de vegetatie worden bekeken. Van belang daarbij is dat dit gebeurt zonder dat er bijvoedering plaats vindt, en dat het terrein voldoende voedsel bevat voor de dieren.
In Nederland is de wisent in gevangenschap te zien in onder andere Artis, Dierenrijk Europa en Natuurpark Lelystad. Bovendien zijn de wisenten vaak goed zichtbaar vanaf het uitzichtspunt bij Duincentrum de Zandwaaier in de Kennemerduinen.
Bron: Wiki / Wisenten.nl (foto)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor