Vroege Vogels

De winst van duurzaam bouwen

  •  
25-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Anne-Marie Rakhorst is ondernemer én propagandist voor duurzaamheid. Deze week betrekt haar bedrijf Search een nieuw -zeer duurzaam- bedrijfspand en ze presenteert een boek over duurzaam bouwen.
Een boek met allemaal voorbeelden uit de bouwpraktijk. Waaruit blijkt daar het anno 2008 zeer goed mogelijk is om gebouwen te maken die meer energie opleveren dan ze gebruiken, die aan het eind van hun 'leven' weer helemaal tot grondstoffen uit elkaar gehaald kunnen worden en die schonere lucht uitstoten dan de lucht die ze 'inademen'. 
Inhoud van het boek:
De winst van duurzaam bouwen
Het ontwikkelen van duurzaam vastgoed wint steeds meer terrein, want met duurzaam bouwen valt snel en doeltreffend winst te behalen. In ecologisch en maatschappelijk, maar zeker ook in economisch opzicht.
Toch komt de bouwsector slechts aarzelend op gang. Het is vooral nog een voorhoede van innovatieve projectontwikkelaars, investeerders, bestuurders van woningcorporaties en individuele opdrachtgevers die de nek uitsteken. Ze zijn ervan overtuigd dat het loont om duurzaam te bouwen en kiezen bewust voor duurzame ontwikkeling van vastgoedprojecten.
Anne-Marie Rakhorst voelt zich verbonden met deze groeiende groep van duurzame innovators. Met De winst van duurzaam bouwen wil zij aantonen dat de bouw de basis legt voor een schone, leefbare en duurzame toekomst. Door duurzame bouwtechnieken en materialen te gebruiken. Door innoverende, betaalbare technieken voor energieopwekking, klimaatbeheersing en waterzuivering toe te passen die CO2-neutraal zijn.
Dit boek wil argumenten aandragen, drempels wegnemen en inspireren. Tijdens het schrijven polste zij de visies van directieleden van ministeries en woningcorporaties, architecten, vastgoedontwikkelaars en -beleggers, hoogleraren en innovatoren die aan de basis staan van duurzame productontwikkeling, bouw- en installatietechnieken.
Aan de hand van overtuigende voorbeelden van duurzame vastgoedontwikkelingen in binnen- en buitenland maakt ze duidelijk dat de tijd van energieverslindende gebouwen voorbij is. De tijd is gekomen dat vastgoed zelf energie opwekt, lucht en water zuivert, en afval benut voor de opwekking van energie. Een utopie? Geenszins. Rakhorst heeft het zelf bewezen door twee duurzame kantoorgebouwen te realiseren die daartoe in staat zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.