Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De wildernis van John Muir

  •  
06-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
381 keer bekeken
  •  
Muir

© John Muir (r)

De Amerikaanse John Muir is vooral bekend vanwege de vele boeken die hij schreef over de wildernis. Hij wilde een groot publiek laten zien hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen. Geen toeval dus dat hij de grondlegger is van een aantal Nationale Parken. Voor het eerst is er nu ook een Nederlandse vertaling uit van zijn werk met als titel 'In de wildernis'. Daarin neemt hij ons mee op zijn talloze tochten die hij maakte, zogeheten Muir Tracks. In ons land is weliswaar weinig wildernis, maar Muir Tracks zijn er wél. 

Zwerven door de natuur

Een Muir Trek begint vlak voor zonsopgang en eindigt na zonsondergang en is een tocht om je kennis te laten maken met een speciale manier om de natuur te ervaren. Een zwerftocht door een natuurgebied dat niemand op deze manier kent, dit waar te nemen met je hart, en je er met enthousiasme en overgave mee te verbinden, net zoals John Muir dat deed. Muir Treks worden op het moment aangeboden door Stichting Earth Education Nederland en door Staatsbosbeheer.

Grootste natuurbeschermer van de VS

De Schotse John Muir verhuisde halverwege de negentiende eeuw met zijn ouders vanuit een Schots dorpje naar Wisconsin in de VS. Zij besloten daar een nieuwe boerderij en een nieuw leven op te bouwen. Het ravottende baasje van elf dat van vogels, dieren en buiten zijn hield, werd in een nieuw land neergezet en ravotte daar met zijn broertjes en zusjes gewoon door, maar zag nieuwe vogels en nieuwe dieren. Muir werd de grootste natuurbeschermer van de VS, de man die zorgde voor de oprichting van Nationale Parken als Sequoia en Yosemite en natuurlijk zijn eigen Muir Woods.

Meer over:

john muir
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.