Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De wilde wereld

  •  
17-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
Afrikaanse-olifant-pixabay

Afrikaanse olifant

© Pixabay

Hoe kan je de natuur een stem geven? Want als de natuur een stem heeft, kan ze ook economische waarde hebben en die kan tot een betere bescherming leiden. Sanne Bloemink, journalist bij o.a. De Groene Amsterdammer interviewt  in haar boek 'De wilde wereld' mensen die de natuur een waarde willen geven.

Zo spreekt zij met voormalig Oost Afrika correspondent John Ledgard. Die heeft een idee om  wilde dieren rond de evenaar een portemonnee te geven, want daar is de grootste biodiversiteit en wonen de armste mensen. Eigenlijk wil je dat juist die mensen er iets aan verdienen als ze de dieren beschermen. Dus zijn idee is om de rijken der aarde een abonnement te laten nemen op een wild dier of een groep wilde dieren. Je betaalt dan bijvoorbeeld 10 euro per maand. Met je abonnement kun je inloggen op een platform en precies zien wat er met je geadopteerde dier gebeurt.

Bundelen van data

John Ledgard is een voorstander van het monitoren van dieren op een hoog technisch niveau . Want wat mensen  doen is en blijft mensenwerk, met vooroordelen en aannames die niet altijd hoeven te kloppen. De techniek heeft daar geen last van, die heeft geduld en je kunt daarmee eigenlijk alles meten wat je wilt. Je kunt camera’s inzetten, drones, de zuurgraad van de grond meten, geluiden opnemen,. Als je al die gegevens bundelt dan krijg je een enorme hoeveelheid data van bijvoorbeeld giraffen.

Het gaat dan met name om de bundeling van de gegevens want de meeste safariparken hangen al vol met apparatuur, dus het is een kwestie van de data bij elkaar brengen. Zo heeft Microsoft heeft een enorm platform opgericht om kunstmatige intelligentie in te zetten voor het behoud van de natuur.

Geef de natuur een stem

Naast al die technische middelen en mogelijkheden zijn er ook initiatieven vanuit kunstenaars om de natuur een stem te geven, zoals bijvoorbeeld Arita Baaijens. Zij probeert echt de natuur een stem te geven en te laten horen hoe de natuur klinkt. Een ander voorbeeld is de organisatie Ambassade van de Noordzee die  nog wat verder gaat. Zij hebben juristen om te kijken of de Noordzee een rechtspersoon is. Ze  hebben allemaal wetenschappers en kunstenaars aan zich weten te binden die op allerlei manieren de natuur een stem te geven. 

Meer over:

wilde wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.