Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De wilde kat in Nederland

  •  
29-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2161 keer bekeken
  •  
20210409_TV_wilde kat
De wilde kat is net als de wolf lange tijd bejaagd, en uiteindelijk verdwenen uit Nederland. Maar door de nieuwe beschermingswet en meer gevarieerd bos, is het roofdier terug.

De wilde kat in Nederland

Dit roofdier leeft veel in het bos. Daar zoekt hij beschutting, en slaapt het onder omgevallen bomen, in dassenburchten, of onder houtstapels. Maar voor voedsel gaat de wilde kat ook naar de bosranden en ruige graslanden, op zoek naar muizen. Allerlei soorten muizen staan op het menu, maar ook wel vogels, amfibieën en insecten. De wilde katten die we in Nederland zien, zijn afkomstig uit de Eifel of de Ardennen, waar de soort zeer succesvol is. Daar groeit de populatie zo enorm dat de jonge dieren op zoek gaan naar een eigen leefgebied. En zo komen ze in Nederland terecht!

Hoe herken je een wilde kat?

De wilde kat is zwaarder gebouwd dan de gemiddelde huiskat. Zijn vacht is ook langer waardoor hij een stukje forser lijkt. Door de lange beharing is de staart dik, waarnaast hij een stom uiteinde met 3 tot 5 zwarte ringen heeft. Over de rug van de wilde kat loopt een donkere streep. Dit wordt ook wel de aalstreep genoemd en deze begint na de schouders en eindigt waar zijn staart begint.

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

wilde kat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.