Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De wilde kat in Nederland

  •  
08-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1364 keer bekeken
  •  
De wilde kat is net als de wolf lange tijd bejaagd, en uiteindelijk verdwenen uit Nederland. Maar door de nieuwe beschermingswet en meer gevarieerd bos, is het roofdier terug.

Dit roofdier leeft veel in het bos. Daar zoekt hij beschutting, en slaapt het onder omgevallen bomen, in dassenburchten, of onder houtstapels. Maar voor voedsel gaat de wilde kat ook naar de bosranden en ruige graslanden, op zoek naar muizen. Allerlei soorten muizen staan op het menu, maar ook wel vogels, amfibieën en insecten.

De grens over

De wilde katten die we in Nederland zien, zijn afkomstig uit de Eifel of de Ardennen, waar de soort zeer succesvol is. Daar groeit de populatie zo enorm dat de jonge dieren op zoek gaan naar een eigen leefgebied. En zo komen ze in Nederland terecht, in het Vijlenerbos, net aan de grens met de Eifel. ARK heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de wilde katten in het Vijlenerbos. Sinds 2014 worden in dit Limburgse bos regelmatig wilde katten gezien, op cameraval.

Jonge katten op beeld

En op beelden uit 2017 zien we allerlei kleine wilde katten die dat jaar geboren zijn. Een teken dat de wilde kat zich heeft gevestigd hier in Nederland. Steeds vaker worden ook waarnemingen gedaan in andere delen van Limburg en in Noord-Brabant, wat betekent dat de populatie zich aan het spreiden is. Het onderzoek in het Vijlenerbos loopt niet meer, maar toch zijn we nieuwsgierig of de wilde katten er nog zitten. Want dat is nog maar de vraag.

Samen met Hettie Meertens van ARK hangen wij cameravallen op in het Vijlenerbos, en we krijgen bijzondere beelden te zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.