Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De wilde bij van het Dwingelderveld

8 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
heidehommel.jpg
Zestien jaar geleden werd er door EIS (kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden) inventarisatie gedaan in Het Nationale Park Dwingelderveld  Een gebied dat  rijk is aan bedreigde en zeldzame bijen. In die tijd kende het terrein een grote variatie met onder meer zandruggen, stuifkuilen, zandpaden, karrensporen en bermen. Precies de habitat die wilde bijen wensen.

Wilde bij

Het gaat niet goed met de wilde bij. De achteruitgang van de wildebijenstand wordt veroorzaakt door het verdwijnen van geschikte voedselplanten en nestgelegenheden. Ook het intensieve gebruik  van het landschap zorgen voor afname van de wilde bij. 
Deze zomer inventariseerde EIS opnieuw de stand van de wilde bij in het Dwingelderveld. Dit om een helder beeld te krijgen  over de voor- of achteruitgang van de bijen in het terrein. Tot nu toe zijn er al diverse bijzondere  soorten aangetroffen. Zo is de zadeldwergzandbij Andrena falsifica op diverse plekken in het terrein aangetroffen, een soort die toch maar van enkele plekken in het land bekend is. 
Bijzonder was ook dat de heidehommel Bombus humilis nog in het gebied voorkomt. Deze zeer zeldzame hommel is zeer sterk achteruitgegaan de afgelopen decennia en is nu slechts nog bekend van enkele locaties in het noorden. In het Dwingelderveld werden op één locatie diverse exemplaren aangetroffen.
Bewaren

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.