Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De wereld volgens Monsanto

  •  
12-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Deze week verschijnt een alarmerend boek, van Marie Monique Robin, over het grootste, maar ook zeer omstreden gentech bedrijf ter wereld: Monsanto, marktleider in transgene zaden en fabrikant van onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp. Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde aan de UvA sloeg al meer dan 30 jaar geleden alarm over dit Amerikaanse bedrijf. Hij was toentertijd in Nederland een roepende in de woestijn en werd door sommigen zelfs met de nek aangekeken.
 
Het Amerikaanse Monsanto bestaat al sinds 1901 en is het grootste gentech bedrijf ter wereld. Rond het bedrijf bestaat heel wat controverse: de vervuiling van het drinkwater in het Amerikaanse stadje Anniston zou door de PCB-fabriek van Monsanto gekomen zijn, Monsanto's ontbladeringsmiddel Agent Orange zou bij veel Vietnamveteranen tot ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel geleid hebben, en het bedrijf zou de Amerikaanse regering onder druk hebben gezet om ervoor te zorgen dat het genetisch manipuleren van gewassen niet verhinderd zou worden door enige regelgeving.
In 1974 bracht Monsanto een onkruidbestrijder op de markt: RoundUp (Glyfosaat). Het zou biologisch afbreekbaar zijn, maar dat bleek niet waar. Volgens sommige wetenschappers is het middel zelfs kankerverwekkend, al wordt dat niet openlijk erkend. Op dit moment is Monsanto vooral bezig met genetisch gemanipuleerde zaden, de zogenaamde GMO’s, die immuun zijn voor Round Up.
Het boek ‘de wereld volgens Monsanto’ verscheen vorig jaar en werd geschreven door de Franse journalist en filmmaker Marie Monique Robin. De Nederlandse vertaling (Marianne Gaasbeek) wordt donderdag 18 juni gepresenteerd in Maison Descartes in Amsterdam.
In het boek schrijft Marie–Monique Robin aan de hand van nooit eerder verschenen documenten en getuigenissen van slachtoffers, wetenschappers en politici dat het bedrijf Monsanto heel goed wist hoe schadelijk PCB's voor mens, natuur en milieu waren en nog steeds zijn. Verder schetst ze een beeld van een machtig bedrijf dat soms onder een hoedje speelt met de Amerikaanse regering en dat producten maakt die schadelijk zijn voor mens en dier. De Nederlandse vertaling van de gelijknamige documentaire verscheen onlangs bij Living Colour Entertainment.
Lucas Reijnders studeerde biochemie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1973 promoveerde hij op een proefschrift betreffende moleculaire biologie, over de biogenese van ribosomen in de mitochondriën van gistcellen. In 1980 werd Reijnders beleidsmedewerker bij Stichting Natuur en Milieu. In 1988 werd hij hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam en vanaf 1999 is hij tevens hoogleraar natuurwetenschappelijke milieuwetenschappen aan de Open Universiteit in Heerlen.
Titel: De wereld volgens Monsanto
Auteur: Marie Monique Robin (vertaling Marianne Gaasbeek)
Uitgever: Uitgeverij de Geus
ISBN: 978-904451-3745
Aantal Blz. 352
Prijs € 22.50
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor