De Verzendunit moet in de meterkast, naast de elektriciteitsmeter. Daar hoort ook een Meetsensor bij, die via een snoertje met de Verzendunit verbonden wordt. Met bijgeleverde schroef is de Verzendunit makkelijk in de meterkast te bevestigen. Twee benodigde batterijtjes worden meegeleverd.
De Meetsensor moet volgens de handleiding op de elektriciteitsmeter (in mijn geval eentje met een draaischijf) worden vastgemaakt, in precies ter hoogte van de draaischijf. Op de schijf bevindt zich standaard een gekleurd vlakje, dat door de sensor bij elke omwenteling geregistreerd wordt. Op die manier kan de Wattcher dus op elk moment van de dag uitrekenen hoeveel energie in huize Radstaak wordt gebruikt.
Aan de montage op de elektriciteitsmeter is ook gedacht: in de verpakking van de Wattcher zitten verschillende stukjes op maat gesneden zelfklevend klittenband. Op de goede plek op de meter plakken, sensor erop drukken, stekkertje in de Verzendunit, klaar.
Dan de Wattcher zelf: een soortgelijk vierkant plat wit kastje, maar dan met een stekker eraan voor in het stopcontact. Die moet vóór gebruik nog wel even worden ingesteld met de juiste C-waarde: dat is een getal op de meter dat de omloopsnelheid van de meter aangeeft. Bij mijn meter is die waarde 75, en dat betekent dus dat 75 omwentelingen gelijk is aan één kWh (kilowattuur) verbruik.
Nadat de C-waarde is ingesteld, is de Wattcher klaar om het verbruik te gaan meten. “Plaats de Wattcher in een stopcontact op een zichtbare plaats in huis”, valt er in de handleiding te lezen. In de keuken lijkt me een handige plek. De Verzendunit stuurt de gegevens draadloos vanuit de meterkast dus naar de keuken. Na enkele tientallen seconden geeft hij aan dat op dat moment 110 Watt wordt verbruikt in huis. Even denken: internetmodem, draadloos netwerk dat aanstaat, allemaal ‘stille’ energieverbruikers. Maar nu ben ik wel eens benieuwd wat er gebeurt als ik een kopje thee ga zetten met de waterkoker. Koker aan en ja hoor: al snel stijgt verbruik naar 2000 Watt! Tussen haakjes: we hebben thuis al jaren groene stroom. Ben benieuwd naar het dagverbruik en naar hoe ik straks mijn elektriciteitsverbruik kan verminderen.