Vroege Vogels

De walvis blijft de dupe

  •  
27-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_119309.jpg
De Internationale Walvisvaartvergadering in Korea is afgelopen. De commerciële jacht blijft verboden, maar walvissen kunnen nog steeds niet rustig ademhalen concludeert Greenpeace. Japan heeft gezegd twee keer zoveel te gaan jagen voor zogenaamd wetenschappelijk onderzoek. Greenpeace is zeer teleurgesteld in de opstelling van de Nederlandse delegatie.
In tegenspraak met eerdere uitlatingen van minister Veerman diende Nederland met enkele andere deelnemers een verbijsterende resolutie in die hervatting van de commerciële walvisjacht voorstelde. Tijdens de stemming vandaag in Korea bleek Veerman, onder druk van natuurorganisaties en kritische kamerleden, zijn vertegenwoordiger te hebben gecorrigeerd. Vervolgens stemde Nederland tegen haar eigen voorstel. De resolutie werd vervolgens verworpen.
Walvisbeschermconferentie
‘Al met al zijn de walvissen weinig opgeschoten met deze IWC. We zijn blij dat hervatting van de commerciële walvisjacht niet dichterbij is gekomen. Maar van noodzakelijke bescherming van deze prachtige dieren is nog steeds geen sprake,’ zegt Gert Jan Gast van Greenpeace. Er zijn veel meer bedreigingen voor de walvis. Ieder jaar verdrinken honderdduizenden walvisachtigen in de netten van vissers. En dan ook nog de gevaren van overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Terwijl de walvissen nog lang niet bekomen zijn van de enorme slachting in de vorige eeuw. Greenpeace wil daarom dat de Internationale Walvisvaartconferentie een Walvisbeschermingsconferentie wordt.
Japan zegt IWC deelnemers om te kopen
Japan zal komende december in het walvisreservaat bij Antarctica twee keer zoveel walvissen gaan jagen als afgelopen jaren, waaronder de zeer bedreigde gewone vinvis. Daarbij heeft het land aangekondigd, nog meer IWC-deelnemers om te kopen om een absolute meerderheid te krijgen. Een gevaarlijke ontwikkeling, aldus Gast. ‘Hervatting van de walvisjacht wordt niet gesteund door de meerderheid van de wereld, maar hooguit door een door Japan gedomineerde IWC. Een vijandelijke overname van de IWC ligt op de loer. Actie om dit te voorkomen is noodzakelijk.’
Wereldwijd protest
Greenpeace protesteert wereldwijd tegen de walvisvangst. Ruim vijftigduizend sympathisanten, waaronder vierduizend Nederlanders, hebben afgelopen weken hun foto met protestslogan gemaild. Daarnaast houden actievoerders sinds april het terrein waar een dolfijnen en walvisvleesverwerkingsfabriek in Korea gepland is, bezet. Onder druk van deze actie heeft het gemeentebestuur inmiddels de bouw van de fabriek afgezegd. Of dat definitief is valt nog te bezien.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.