Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het vrouwtje van de blauwe kiekendief is niet blauw! | Zelf Geschoten

  •  
26-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
780 keer bekeken
  •  

De vrouwelijke blauwe kiekendief is helemaal niet blauw zoals het mannetje, maar bruin! Ook is ze een flink stuk groter dan hem. Video van Sonja Weustenraad.

blauwe kiekendief_Dian-Mary Stofmeel

Blauwe kiekendief (man)

© Fotograaf Dian-Mary Stofmeel

Schaarse broedvogel

Als broedvogel is de blauwe kiekendief op een haar na uit ons land verdwenen. Alleen op een paar plaatsen rond de Wadden en bij akkerbouwgebieden in Groningen broeden nog enkele paartjes.

Blauwe kieken kieken

Deze winter worden er bovengemiddeld veel blauwe kiekendieven gezien in ons land. Het lijkt erop dat de vogels in het noorden een goed broedseizoen hebben gehad, wat zorgt voor veel 'doortrekkers' en overwinteraars bij ons. We gaan op zoek naar de blauwe kiek met fanatiek 'trekteller' Marc Dijksterhuis in de Eempolders, waar deze vogels regelmatig worden gemeld op waarneming.nl. "Dit is ideaal jachtgebied", denkt Dijksterhuis: "open polders met slootkantjes waar ze op muizen en vogeltjes kunnen jagen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.