De vrije val van de scholekster
• 13-03-2014
• leestijd 1 minuten
Het aantal broedende scholeksters in Nederland is in de afgelopen 20 jaar meer dan gehalveerd. Bruno Ens en collega's van SOVON willen weten waaróm deze vogels het zo slecht doen. Om dat te onderzoeken keken ze naar de gebieden waar de vogels het nog wél relatief goed doen.
Ens en collega's concluderen dat er een paar duidelijke succesfactoren te noemen zijn in de gebieden waar de vogels het nog relatief goed doen: hoog grondwater in de winter, permanent grasland, een open landschap waar rovers geen schuilmogelijkheden hebben en laat maaien zijn de belangrijkste.
Dit zijn overigens maatregelen waar ook andere weidevogels van kunnen profiteren. Om nog meer details van de burgerlijke stand van de scholeksters te onderzoeken blijft SOVON onderzoek doen. Met name het onderzoek met gekleurringde vogels kan op termijn de nodige informatie opleveren.
Ziet u wel eens een scholekster met gekleurde ringen aan de poten, en bent u in staat om de juiste codes aan beide poten af te lezen, dan zijn de onderzoekers zeer geïnteresseerd in die informatie. Kijk op de website '
Wadertrack
' hoe u de ringcodes kunt doorgeven.
De bovenste foto is uit onze eigen Fotogalerij, gemaakt door Jos de Kleijn.
Bekijk meer foto's van deze fotograaf
De onderste twee foto's zijn van Vroege Vogels verslaggever Rob Buiter