Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het vlooientheater uit de podcast over vlooien

  •  
11-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1544 keer bekeken
  •  
vlooientheater

© Dascha van Dam

Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis en Vroege Vogel Anneke Naafs gaan in deze podcastaflevering van "Vroege Vogels en andere dieren"  op zoek naar alle bijzonderheden van de vlo. Wist jij bijvoorbeeld dat de vlo ooit de kleinste circusartiest ter wereld was, maar door het zeepgebruik werd zijn carrière vernietigd! Er was geen mensenvlo meer beschikbaar om te dressuren. De vader van Dascha van Dam, Henry Dillen, had een vlooientheater. Zij vertelt er in de podcast vol liefde over haar vader: " Hij voedde de vlooien door ze op z'n arm te zetten. Dan dronken ze zijn bloed. Daarom kon je ook alleen maar met mensenvlooien werken".

Onderzoek

Daan Drukker van kenniscentrum insecten EIS doet onderzoek naar vlooien. Daarvoor pluist hij vogelnesten uit, maar ook de nesten van mollen en eekhoorns. Want in die nesten wachten de vlooien soms wel maanden op de gastheer, klaar om er weer op te springen en wat van diens bloed te drinken.

Vlooiennamen

Mensenvlo, egelvlo en kattenvlo. De Nederlandse naamgeving van vlooien is weinig origineel. Het gros van hen heeft de naam van hun gastheer, maar wat als je niet één gastheer hebt, welke naam draag je dan? Bij vlooien is vooral de vorm van de genitaliën een belangrijk kenmerk om de soort te herkennen. Er zijn vlooien die een mannelijk geslachtsorgaan hebben in de vorm van een cowboylaars of een soort haak. Het ligt dus voor de hand om de naam daarop te baseren. Daan Drukker vertelt in de podcast dat hij twee exemplaren gevonden waar hij graag een Nederlandse naam voor zou willen hebben. Hij riep de luisteraars op om een naam te verzinnen.

Inzendingen

Daan Drukker is zeer verheugd met de inzendingen: “ Dit bewijst maar weer eens dat een frisse, onbevangen blik van een buitenstaander toch leuke inzichten kan geven! De meeste suggesties die worden gegeven zijn helaas toepasbaar op bijna alle vlooiensoorten (stormtrooper, lassovlo, lusvlo, spiraalvlo) dus de naamgeving van de Megabothris turbidus waar deze suggesties voor langs kamen,  daar ben ik nog niet uit.  maar toen ik de suggesties zag van molenwiek, molenvlo of ventilator moest ik toch even nadenken."

Molenwiekvlo

Daan Drukker keek op de foto van de Ctenophthalmus agyrtes en toen begreep hij waar de inzenders het over hadden, namelijk dit:
Molenwiekvlo

© Daan Drukker, EIS

Daan Drukker: " Dit was mij nog nooit opgevallen, omdat dergelijke patronen nooit gebruikt worden in de detreminatieliteratuur . Ik ben eens in mijn collectie gaan kijken, en wat blijkt? Zelfs z'n meest verwante soorten hebben dit patroon helemaal niet! Erg leuk om te merken, dus ik denk dat dit een topnaam is! Dan nog even kiezen welke van de namen het beste is: molenwiekje, ventilatorvlo, molenvlo, wiekenvlo. De soort zit regelmatig, maar lang niet altijd op mol, dus het is wel belangrijk om de naam niet al te verwarrend te maken (mollenvlo en molenvlo)Ik neig daarom naar een combinatie van twee namen: molenwiekvlo. Extra leuk is dat er dan credit kan gaan naar twee inzenders: Aukje en Margriet. Heel erg bedankt !"

Meer over:

vlo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

fransdegroot
fransdegroot12 jul. 2021 - 13:50

Beste mensen. Uw informatie over het vlooiencircus was grappig, maar volkomen onjuist. Ik zelf had een vlooiencircus en trad daar tot 2010 mee op. Ook heb ik de heer Dillen goed gekend. We wisselden wel eens ideeënuit. Zonder de geheimen te verklappen kan ik u zeggen dat het vlooiencircus een illusie is, die Dillen als de beste kon presenteren. Hij trad ook op de kermis op met “de vrouw zonder hoofd” ook een illusie, maar dat hoef ik hoop ik niet te uit te leggen. Dat zijn kinderen in hem geloofden is natuurlijk logisch. Ik geloofde mijn moeder ook op haar woord dat een fee mijn melktandje in een kwartje had veranderd. Voor Daan de wetenschapper moet duidelijk zijn dat zijn vlooien veel kunnen, maar optreden in een circus is een illusie.

Albert Weijman
Albert Weijman9 jul. 2021 - 14:10

Vlooien zijn superdieren. Alle 'ongedierten', zijn dat! Ratten, kakkerlakken,muggen en al die andere dieren waar mensen last van hebben. De beste bestrijding is preventie. Preventie begint bij kennis. Kennis leidt tot respect. Respect tot dierwelzijn. Super dieren die niet geboren worden hoeven ook niet te worden gedood. Pijn bij een rat is even erg als pijn bij huisdieren....

Albert Weijman
Albert Weijman9 jul. 2021 - 13:59

https://www.gedichten.nl/nedermap/hartenkreten/hartenkreet/231879.html

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.