Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De veldleeuweriken zingen weer!

  •  
15-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
veldleeuwerik_o.w.zijlstra.jpg
Op de Vliegbasis Soesterberg is de start en landingsbaan deze week weer afgesloten voor het publiek. Het doel: rust bieden aan de vele broedende veldleeuweriken!
Op de 150 hectare grasland aan weerszijden van de baan broedden vorig jaar maar liefst 230 paartjes veldleeuwerik; een ongekend hoge dichtheid voor een vogel die het in ons land zo slecht doet. Boswachter Martijn Bergen van het Utrechts Landschap: 'We maaien het gras aan het eind van het broedseizoen altijd kort, om te voorkomen dat het gebied dichtgroeit. In de weilanden van ons land kan de veldleeuwerik steeds minder terecht, bij gebrek aan insecten en aan voldoende rust om zin jongen groot te brengen. Die rust kunnen we hem wel bieden op de voormalige vliegbasis.'
Bij de foto: Boswachter Martijn Bergen van het Utrechts Landschap op de start- en landingsbaan van de voormalige vliegbasis Soesterberg. Normaal 'de grootste fiets- en skeelerbaan van Nederland', in het broedseizoen even gesloten om de veldleeuweriken rust te gunnen.
Martijn Bergen, boswachter Utrechts Landschap

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.