Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De uitzonderlijke boomkikker

7 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1079 keer bekeken
boomkikker_macrodaan

© Macrodaan

Er leven verschillende kikkersoorten in Nederland, maar deze is wel heel uitzonderlijk…

Een echte klimmer

Deze grasgroene kikker is een echte klimmer: de boomkikker. Hij heeft zuignappen aan het einde van zijn vingers en tenen waarmee hij in struiken klimt. Met het slijmlaagje op zijn buik plakt hij zich vast aan een blad. Ze bevinden zich dus vaak op de kant, maar als de boomkikkers eitjes leggen, doen ze dat in het water. Je kunt ze dan vooral aan de oever vinden.

Boomkikker is zich aan het herstellen

Het ging lange tijd goed met de boomkikker in Nederland. Je kon ze vooral vinden in het oostelijk deel van ons land, bij zandgronden. Maar toen werd de boomkikker zeldzaam doordat delen van zijn leefgebied verdwenen of omdat gebieden aangetast werden door bijvoorbeeld verzuring of het uitzetten van vis. In 1990 was er een dieptepunt, maar de afgelopen jaren zetten mensen zich in voor deze goede klimmer. Poelen worden hersteld en boomkikkers worden uitgezet.

Met dank aan Nature Today!

Beeld: Luuk Punt - Toby Bissels - Christ Grootzwager

Meer over:

boomkikker

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp