Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw gaat het gestaag achteruit met de tapuit in Nederland. Dat lijkt verband te houden met de stand van de konijnen. Door ziekten als myxomatose en RHD is er grote sterfte geweest - en nog steeds - onder de konijnen. Daardoor is het voor de tapuit moeilijker om een geschikte nestplek te vinden. Maar dat is niet de enige verklaring. Predatie van nesten door vossen is een andere.
Sahel
Onderzoekers Rob Bijlsma en Leo Zwarts hebben precies kunnen bepalen waar de tapuiten zich bevinden in Afrika. De vogel houdt van een zone waar de neerslag tussen de honderd en zeshonderd millimeter bedraagt. Om precies te zijn, ze houden het meeste van het gebied waar 260 millimeter regen valt, dat is de strook tussen de 16e en 17e breedtegraad. Een zone waar de bomen niet te dicht op elkaar staan, maar ook niet te ver uiteen.
Oorsprong
De Latijnse naam van de tapuit is
Oenanthe Oenanthe
en is terug te voeren op het Griekse Oinanthe, de naam die de filosoof Aristoteles ooit aan de vogel gaf. Dat verwees naar de periode waar hij te zien was, namelijk als de wijngaarden in bloei stonden..