Dit jaar hebben we al insecten, vogels en planten geteld in onze achtertuinen. Maar nu roepen RAVON, SOVON en EIS op tot waarnemingen van de dieren en planten in onze tuinvijvers. Dit om een beter beeld te krijgen wat er allemaal in en op het water leeft in onze achtertuinen.
Schoonmaken van de tuinvijver
Vanaf september tot half oktober is het verstandig om je tuinvijver schoon te maken. Belangrijk is om dit met beleid te doen om te zorgen dat de flora en fauna niet aangetast wordt. Er leeft namelijk nogal wat in en om onze vijvers. Het zijn bijvoorbeeld belangrijke kraamkamers voor verschillende amfibieën zoals de bruine kikker of de watersalamander. Om een goed beeld te krijgen wat zich allemaal in en op het water bevindt in onze tuinen roepen RAVON, EIS en SOVON de mensen op om bij de vijverschoonmaak hun waarnemingen bij te houden en door te geven.
Belangrijk bij de schoonmaak is om niet meteen alle plantmateriaal in de groenbak te deponeren maar eerst een tijdje naast de vijver te leggen zodat libellelarven of watersalamanders terug kunnen kruipen naar de vijver.
Schoonmaken tot half oktober
Door de vijver in je tuin in het najaar op te schonen, voorkom je dat amfibieën en vissen, die overwinteren in een tuinvijver, sterven door zuurstoftekort. Juist in het najaar hebben de meeste jonge kikkers, salamanders en padden de vijver verlaten en zijn er nog geen dieren in winterrust. Er kunnen nog wel amfibieën in het water zijn (vooral bruine kikkers en watersalamanders), maar die hebben in die periode nog de mogelijkheid om te vluchten en een schuilplaats te vinden. Het kan ook voorkomen dat er nog late larven (vooral groene kikker) in de vijver aanwezig zijn. Deze kunnen tijdelijk in een waterbak of emmer worden ondergebracht en na de schoning worden teruggezet.
Geef je waarnemingen van de tuinvijver-opschoontelling door via
tuintelling.nl.