Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De trek van de grote karekiet

25 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
_K7_2846_01.jpg

© Zingende grote karekiet (foto: Rob Buiter)

In ons land komen twee soorten karekieten voor: de grote en de kleine. Die kleine is vrij algemeen, die zie en hoor je in de meeste natuurgebieden met riet. De grote, die zie je minder en minder. Onderzoeker Jan van der Winden wil weten waarom dat is, en vooral, of je deze geweldige rietvogel kan helpen.
Waar het de grote karekiet aan ontbreekt in Nederland, dat is inmiddels wel duidelijk. Hij moet stevig waterriet hebben, en dat is schaars. Met steun van Vogelbescherming Nederland en in samenwerking met het ‘Plassenschap Midden-Nederland’, Waternet en Natuurmonumenten, experimenteert Van der Winden daarom met verschillende methoden om oud riet te beschermen. Op de Loosdrechtse plassen heeft het riet bijvoorbeeld veel last van de grazende ganzen. Onder andere met behulp van netten, wordt daarom geprobeerd het oude riet vrij te houden van grazers. 

Trek in kaart

Tegelijk zou het ook kunnen zijn dat de grote karekieten een probleem ondervinden in hun overwinteringsgebieden. Maar waar dat is, dat is nog helemaal niet duidelijk. Vandaar dat Van der Winden vorig jaar (met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds) enkele grote karekieten heeft uitgerust met een minuscuul loggertje.
Van de zeven vogels met loggertjes heeft hij er inmiddels drie teruggevonden en ook gevangen. Daarvan konden twee loggertjes door de computer worden uitgelezen. Van der Winden: 'Het trekpatroon past heel mooi bij andere moerasvogels, zoals de purperreiger of de zwarte stern. Ze blijven op weg naar het zuiden een maandje hangen in het Middellandse Zeegebied en trekken dan naar het zuiden van de Sahel. Dit is voor het allereerst dat deze trek voor Nederlandse grote karekieten in kaart is gebracht!'

Grote karekiet met ring gezien?

Om te ontdekken of er in Afrika ook concrete bedreigingen zijn voor deze vogels hoopt Van der Winden nog meer geloggerde vogels terug te vangen. Heeft u dus ergens een grote karekiet met een ring gezien (de logger zie je nauwelijks), meld het dan !
Trek van de grote karekiet

© Jan van der Winden

Meer over:

karekiet

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar