Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De toekomst is zonnig!

  •  
18-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonneschijn_zonne-energie.jpg
Eén van de meest veelbelovende nieuwe generaties zonnecellen (PV), ontwikkeld in Japan, is de photocapacitor, ‘s werelds eerste zonnecel die opwekking en opslag in een en hetzelfde systeem combineert. Deze innovatieve 'kleurstofzonnecel', in 2004 ontwikkeld door dr. Tsutomu Miyasaka van Toin University in Yokohama , is flexibel, transparant, licht en goedkoop. Miyasaka verwacht commercialisering van de kleurstofzonnecel vanaf 2008. De eerste experimentele toepassingen zijn nu al te zien in een futuristische auto van Mazda, waarbij de cel in het dak is verwerkt. De eerste marktwaardige producten zijn te verwachten in draagbare elektronica. Onderzoek met als doel het rendement van de cel verder te verhogen krijgt veel aandacht. De verwachting is dat de kleurenzonnecel de huidige generatie zonnecellen gebaseerd op het dure silicium uiteindelijk zal gaan vervangen. Het ultieme doel is een methode te ontwikkelen waarmee zonne-energie kan concurreren met klassieke manieren van energieopwekking.
Ook in Nederland zitten ze niet stil, in het laboratorium van Schropp, aan de universiteiten van Delft en Eindhoven en bij het Energie Onderzoekscentrum (ECN) werken ze aan de tweede generatie zonnecellen die met veel minder materiaal worden gemaakt. “De kunst is de prijs van zonnecellen omlaag te brengen door slimme trucs", zegt Schropp.
 
De bouwsteen van de nieuwe generatie zonnecel is van hetzelfde materiaal als ‘het klassiek werk’. Het verschil is dat voor de nieuwe generatie hetzelfde materiaal veel economischer gebruikt wordt, hierdoor wordt het eenvoudiger om op grote schaal te produceren.
Het idee is simpel: minder bulkmateriaal gebruiken is goedkoper. Het is echter lastiger een dun filmpje silicium aan te brengen op glas of metaalfolie. "Om dunnefilm-silicium te produceren, moet je eerst een siliciumverbinding in gasvorm ontleden bij een temperatuur van minimaal 200 graden", zegt Schropp. "Het is een van de belangrijkste technische uitdagingen die temperatuur omlaag te brengen."
Als dat lukt - en de experimenten zijn veelbelovend -, is het kostje gekocht voor zonne-energie. "Als de temperaturen maar laag genoeg zijn, wordt het mogelijk silicium zelfs op plastic of papier aan te brengen." Voorlopig gaapt tussen het laboratorium en de grootschalige fabricage van tweede generatie zonnecellen een kloof. "We worden geholpen door de zorg om het klimaat."
Bron: EnergiePortal e.a.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor