Vroege Vogels

De tijgerspin

  •  
09-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4059 keer bekeken
  •  
De vrouwelijke tijgerspin of wespspin lijkt met haar opvallende geel-(wit-)zwarte strepenpatroon wel uit te schreeuwen: `Pas op, ik ben giftig!`
Haar felle kleuren maken dat je even terugdeinst als je haar tegenkomt. Maar wees niet bang want het is allemaal bluf, ze is niet giftig. Wel heel groot: met haar 15 millimeter is ze een van de grootste spinnen in Europa.    
Het mannetje van de tijgerspin is een stuk minder opvallend. Ze zijn veel kleiner, maximaal 5 millimeter en dofbruin van kleur.
Het web van de tijgerspin zit laag bij de grond, en dat is niet zonder reden.
Ze heeft het namelijk vooral gemunt op sprinkhanen. Als ze er eentje heeft gaat ze snel over tot actie en begint met het inwikkelen van de prooi.
Het beste kun je een tijgerspin vinden in open gebied als grasland en op de heide. Ze zijn nog tot de winter te zien.
Vroege Vogels organiseert dit jaar voor de tweede keer de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Vanaf aanstaande zondag 14 september kan heel Nederland met de huis- en tuinspinnenkaart een week op zoek naar spinnen in huis of tuin. Op de kaart staan de 24 spinnen die je daar kan tegenkomen. De tijgerspin is er daar een van.
Voor meer informatie:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.