Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De strijd om ons water in de nieuwe serie 'Waterman'

5 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1539 keer bekeken
Water is levensbehoefte nummer één, maar ook al eeuwenlang onze grootste vijand. Het staat te hoog of te laag. Het ene moment hebben we teveel, maar een andere keer te weinig. In de vierdelige documentaireserie 'Waterman' onderzoekt presentator Menno Bentveld onze wonderlijke verhouding tot water. Hij volgt de loop van het water in Nederland en belandt in een wereld van botsende belangen en tegenstrijdige inzichten. 
'Droogte in Nederland: strijd om iedere druppel water!'
Menno Bentveld
Menno spreekt onderweg met mensen die op een bijzondere manier van water afhankelijk zijn. Boeren, natuurbeheerders, schippers, boswachters, campinghouders, vissers, overheden, waterschappen, bierbrouwers, drinkwaterbedrijven, de industrie en de consument. Dit persoonlijke vierluik van Menno Bentveld en regisseur Geertjan Lassche neemt de kijker mee in een wereld vol uitersten, die ieders blik op het water voorgoed zal veranderen. 'Waterman' is vanaf 11 april vier weken lang op zondag om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Te droog, te zout, te nat of te zoet

Menno: 'Wat voor de één te droog of te zout is, is voor de ander te nat of te zoet. In 'Waterman' ontdekken we dat het eeuwenoude motto van pompen of verzuipen al lang niet meer opgaat voor de Nederlandse delta. Het water vasthouden is inmiddels noodzakelijk, maar erg ingewikkeld. Nederland-Waterland blijkt een complexe wereld van schipperen, waarbij iedereen zijn eigen belang vooropstelt. Ieder vecht om dezelfde druppel.'

Elke week verkent Menno te voet een ander gebied in Nederland:

  • zondag 11 april: Brabant – Boren en pompen
  • zondag 18 april: Zeeland – Zilt en zoet
  • zondag 25 april: Amsterdam – Amsterdams Peil
  • zondag 2 mei: Weerribben/Wieden – Iedereen wil wat
In elke uitzending dringt zich uiteindelijk de vraag op: moeten we doorgaan met polderen voor de korte termijn, of is het tijd voor harde keuzes en een meer duurzame oplossing? 

Menno Bentveld (Leiden, 1967) presenteert natuurlijk wekelijks het radio- en tv-programma 'Vroege Vogels' over natuur, milieu, klimaat en duurzaamheid. Hij maakte voor BNNVARA eerder ook al documentaireseries als 'Ik, Plastic' en 'De Muur'. 

Regisseur Geertjan Lassche (Zwolle, 1976) werd verkozen tot Journalist van het Jaar 2020 voor het BNNVARA-programma 'Frontberichten'. Eerder maakte hij voor BNNVARA onder meer de veelgeprezen documentairereeks 'Break Free'.

Meer over:

water, droogte

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

avatar
Marcurios11 apr 2021 - 19:33

Wat is er mis met die boer in zijn korte broek in de laatste aflevering, die gast is niet lekker. "op school heb ik vroeger geleerd dat de aarde een keer vergaat, dus daar leg ik me dan maar bij neer" zegt hij, wat een mafkees..heeft ie geen kinderen ?
En gelijk daarna klaagt ie dat de boeren tegenwoordig overal de schuld van krijgen, ja, dat komt door zulk soort domme opmerkingen die je met een uitgestreken smoel midden in de camera staat te maken idioot. Denk een beetje na of er misschien iets mogelijk is om de schade te beperken i.p.v. je er bij neer te leggen, er komen ook nog generaties mensen na jou egoist.

avatar
ODC7 apr 2021 - 11:50

En er moet een verbod komen op beregening. Klinkt raar, maar dan worden de producten schaarser en dus duurder. Geen diesel meer verstookt en boeren kunnen in de nacht gewoon lekker slapen. Probeer het een aantal jaar en zie dan dat de boeren weer gerespecteerd gaan worden.

avatar
ODC7 apr 2021 - 11:46

Al het regenwater moet losgekoppeld worden van de riolering.

avatar
Theo Huitema5 apr 2021 - 10:18

Het lijkt mij een interesante serie