Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De stad als natuurgebied

  •  
12-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Kleine petunia 2014 Amsterdam_foto Ton Denters

Kleine petunia in Amsterdam

© Ton Denters

In de stad duiken steeds vaker bijzondere wilde plantensoorten op. Tweederde van de natuurlijke flora komt in steden voor. Vaak zijn dat bekende en ingeburgerde soorten. Maar door de toegenomen mobiliteit van de mens en het veranderende klimaat - het wordt warmer en droger - komen steeds meer soorten van elders in onze stedelijke gebieden voor. Reden voor stadsflorist Ton Denters om een gids te schrijven: de Stadsflora van de Lage Landen.

Meegekomen uit de Mediterranee

“De flora die van nature in de stad voorkomt, daar is ontzettend veel over te vertellen en aan te zien”, zegt Ton Denters. Vaak zitten er mooie verhalen aan vast, soms persoonlijke, over hoe de plant hier gekomen is en waar de soort als eerste gezien is. Neem de zuidelijke brandnetel: net als veel andere soorten is-ie als onkruidzaad meegekomen met bijvoorbeeld waaierpalmen of olijfbomen die met wortelkluit en al vanuit het Middellandse Zeegebied worden geïmporteerd. De olijfbomen zetten wij op straat en zo’n zuidelijke brandnetel zaait zich uit op straat. “Er belanden steeds meer soorten via deze weg bij ons op straat”, zegt Ton Denters.
Ton Denters_foto HR

Ton Denters, auteur van de 'Stadsflora van de Lage Landen'

© Henny Radstaak

Nieuwkomers

Zelf spreekt hij liever niet van exoten maar van ‘nieuwkomers’. “Daar zit minder een mening in of een soort al dan niet hier welkom is. Ik ben juist gefascineerd door het proces dat er plaatsvindten signaleer wat er aan de hand is. Nieuwkomers zijn van alle tijden. Er is nu wel een flinke toename - er komen er nu zeven per jaar bij - maar in 95% van de gevallen lijdt dat niet tot problemen”, aldus Ton Denters.

Meer over:

stad, flora
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.