Vorige week mochten we 5 exemplaren van 'De Smaak van de Wadden' verloten. De winnaars zijn bekend:
Wiebe Postma, Lotte Bruynen, Leo Lensen, Julie Meijboom en Els Mastik
. Gefeliciteerd, u krijgt het boek z.s.m opgestuurd. Mocht u er niet tussen zitten dan u kunt wel alvast een paar recepten uitproberen.
Dit boek beschrijft op bijzondere wijze het culinaire erfgoed van de Wadden. Lokale producenten geven uitleg over hun werkwijze, koks op de eilanden bereiden een gerecht met streekproducten en geven hun receptuur prijs, zodat iedereen een vleugje smaak van de Wadden in huis kan halen. In samenwerking met het natuurtijdschrift Grasduinen kunt u alvast kijkje in de keuken nemen door de volgende twee recepten uit te proberen.
Recept voor Aspergeflan met lamsham of zalm
Een flan is een soort hartige taart met ei, maar zonder een deegkorst. Zowel zoete als hartige flans zijn gemakkelijk te maken.
Allerlei variaties zijn mogelijk; met een salade en lekker brood is het een heerlijke maaltijd.
Ingrediënten
25 gram boter om de vorm in te vetten, 1 kg asperges, 175 gram lamsham of 175 gram gerookte zalm, 5 eieren, 1dl slagroom, 4 eetlepels crème fraîche, 1 eetlepel mosterd, zout, peper, bieslook of tuinkers
Verwarm de oven tot 200°C.
Schil de asperges, kook ze (witte 8 minuten, groene 2-3 minuten), snijd ze in drieën en laat ze goed uitlekken.
Vet een quichevorm van 28 cm doorsnee in met boter. Verdeel op de bodem de asperges met de fijngesneden ham of de reepjes zalm.
Klop in een kom de eieren met de room, de crème fraîche en de mosterd door elkaar, voeg zout en peper naar smaak toe en giet het mengsel over de
aspergevulling in de vorm.
Zet de vorm in een grotere ovenschaal en giet er zoveel heet water in dat het tot halverwege de rand van de quichevorm komt (au bain marie); zet het
geheel 30-35 minuten in de oven. Dek eventueel halverwege de baktijd de vorm af met folie om een al te te bruine korst te voorkomen. De flan is klaar wanneer hij stevig aanvoelt.
Bestrooi de flan vlak voor het opdienen met bieslook of tuinkers.
U kunt de flan eventueel ook in eenpersoons quichevormpjes maken. De baktijd is in dat geval 20-25 minuten.
Recept Honingcake met lavendel
Ingrediënten
6 takjes lavendel, 4 eetlepels melk, 150 gram boter, 150 gram (riet)suiker, 3 eieren, losgeklopt, 200 gram honing, ½ theelepel zout, 250 gram bloem
7 gram bakpoeder of 250 gram zelfrijzend bakmeel, 1 theelepel gedroogde lavendelbloempjes. Laat de takjes lavendel in de melk liefst een hele nacht maar in ieder geval enkele uren trekken. Bewaar het in de koelkast.
Verwarm de oven tot 160 ºC.
Smelt de boter en klop hem met de (riet)suiker tot een gelijkmatig mengsel. Roer de eieren erdoor. Roer de honing door de gezeefde melk en klop dit door het boter-suikermengsel. Voeg het zout, de bloem met het bakpoeder of het zelfrijzend bakmeel en de gedroogde lavendel toe. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake in de oven in circa 1 uur gaar. Steek een spies in het midden van de cake; als hij er schoon uitkomt is hij gaar. Neem de vorm uit de oven en laat de cake 10 minuten afkoelen. Stort de cake rustig op een taartrooster en laat hem koud worden.
Grasduinen
In het meinummer van Grasduinen staat een uitgebreid artikel (14 pagina's) over de smaak van Texel, met foto's uit het boek 'De smaak van de Wadden'. Inclusief korting op een culinaire Waddentocht van schipper Jan Rotgans en korting op een hotelarrangement op Texel. Het meinummer ligt vanaf 7 mei in de winkel.
5 euro korting op het boek!
Het 256 pagina's dikke boek De Smaak van de Wadden (ISBN 978 90 5956 339 1, Uitgeverij Fontaine) is gemaakt door culinair journalist Annette van Ruitenburg en fotograaf Ruth de Ruwe. Het boek kost normaal € 39,95, maar als u deze bon inlevert bij de boekhandel krijgt u het voor € 34,95.
Actieperiode: 7 mei tot 7 augustus 2010
(EAN)Actiecode: (00000)901-77040
www.vanlamsoortotoorlam.nl