Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Slobeend slobbert niet alleen

8 feb 2017
  •  
leestijd 1 minuut
Slobeend met kleintjes

© keesvenneker

We kregen een bijzonder filmpje binnen van Edith Kwaaitaal. Een grote groep slobeenden werkt samen om voedsel te verzamelen. Wel vaker zien we kleine groepjes slobeenden foerageren, maar zo'n grote ronddraaiende groep hebben wij nog nooit gezien. 

Samenwerking

Slobeenden cirkelen langzaam door het water op zoek naar voedsel. In diep water brengen ze met hun pootbewegingen kleine zaadjes en diertjes naar boven. Meer beweging brengt meer voedsel naar boven, en daarom zijn ze vaak te zien in kleine groepjes.

Filtersnavel

De eenden zuigen het voedselrijke water op aan de punt van de snavel en persen het er weer uit aan de snavelbasis. Kleine waterdiertjes en waterplanten worden zo uit het water gezeefd. Het slobberen is goed te zien in onderstaand filmpje van Harry Brummelhuis. In dit filmpje draaien de eenden ook rondjes, maar deze keer om hun as in plaats van om elkaar. 

Markante snavel

De slobeend lijkt wat betreft kleur wel wat op de wilde eend, maar is duidelijk te herkennen aan zijn brede platte snavel. De snavel van de slobeend is speciaal gevormd voor de slobberende manier van foerageren. Het bovenste gedeelte van de spatelvormige bek ligt over het onderste gedeelte heen. In de snavel zitten 110 kamvormige lamellen waardoor de snavel werkt als een perfecte voedselfilter. 
Slobeend snavel

© wiesvink

Bron: wiesvink

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.