Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oogvlekken van dagpauwoog schrikken af

6 apr 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
222 keer bekeken
hjv

© Fotograaf: Anthea

Heb jij al veel vlinders gezien sinds het aanbreken van de lente? De dagpauwoog is een van de weinige vlinders die al weken rondvliegt. Deze stoere vlinder heeft overwinterd in schuurtjes en boomstammen. Hij kan temperaturen van -20 graden Celsius overleven! Nu in de lente zie je hem vooral vliegen als de zon schijnt. Het is een grote oranjerode vlinder met grote oogvlekken op de vleugels.

Dit moet je weten over de dagpauwoog:

  • Spanwijdte: 6 cm
  • Afstand vliegen: hij kan honderden kilometers zwerven
  • Uiterlijk rupsen: zwart met witte spikkels

Schrikbarende ogen

De oogvlekken op de vleugels lijken op echte ogen. Als een vogel met een rammelende maag té dichtbij komt, slaat de dagpauwoog zijn vleugels open. De vogel schrikt van de ogen, en zo beschermt de dagpauwoog zichzelf. En dat is heel belangrijk, want veel vogels eten vlinders.
vgh

© Fotograaf: LeonPhoto

Vliegen als een vlinder

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om te vliegen als een vlinder? In onderstaande video van Ralph Hoekstra vlieg je mee met een dagpauwoog.
Met dank aan ​Nature Today​​​

Meer over:

dagpauwoog

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar