Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

De Rijke Noordzee

15 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuut
windmolenparknoordzee.jpg

© Foto: Christopher Jones (Creative Commons)

De onderwaternatuur in onze Noordzee krijgt de komende jaren een enorme boost. En dat is te danken aan de Nationale Postcode Loterij. Met een donatie van 8,5 miljoen euro gaan natuurorganisaties de komende jaren aan de slag om bij windmolenparken, riffen te bouwen voor onder andere oesters. Zo ontstaan kraamkamers voor bijvoorbeeld vissen en andere dieren. Uiteindelijk moet de biodiversiteit in de Noordzee hiermee een ‘upgrade’ krijgen. En dat is broodnodig. Ooit was 20 procent van de Noordzeebodem bedekt met natuurlijke riffen, zoals oesterbanken. Door menselijk ingrijpen en ziektes zijn de riffen echter bijna allemaal verdwenen. Het plan is ontwikkeld door stichting De Noordzee en stichting Natuur & Milieu. 
Floris van Hest, directeur Stichting De Noordzee: “Met de energietransitie gaat de Noordzee een turbulente én hoopvolle tijd tegemoet. Het project De Rijke Noordzee belichaamt die belofte van hoop. Als we de onderwaternatuur tot bloei laten komen in windparken, koppelen we de energietransitie aan de ontwikkeling en herstel van prachtige Noordzee natuur.”
Ondanks dit natuurplan is er ook nog veel mis in onze grote zee. Deze week besliste Europa dat de Hollandse pulsvisserij moeten stoppen. En dat terwijl onderzoek uitwijst dat deze vorm van visserij veel minder schadelijk is (bijvoorbeeld voor de bodem) dan de grootschalige boomkorvisserij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's