Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De raaf: Einstein onder de vogels

  •  
27-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
408 keer bekeken
  •  
Raaf3.jpg

© Foto: Ingrid Taylar (Creative Commons)

Hoewel de raaf ( Corvus corax ) een zangvogel is, kan hij niet zo mooi zingen. Wat hij wel heel goed kan, is zijn hersens gebruiken.
Troost
Wetenschappers dachten dat alleen mensen emotionele behoeftes van anderen konden begrijpen, maar het blijkt dat raven dit ook kunnen. Vogels die een familielid een gevecht zien verliezen, troosten het familielid door de veren van de getroffene schoon te maken of lichamelijk contact te zoeken. Hiermee vergroten ze bovendien hun eigen kans om getroost te worden als ze zelf het slachtoffer worden van een agressieve soortgenoot.
Raaf1
Foto: Ingrid Taylar (Creative Commons)
Intelligent
Raven kunnen ook ’gereedschap’ gebruiken om bijvoorbeeld voedsel te pakken te krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in het onderstaande filmpje, waarin een wetenschapper zijn fascinatie uitspreekt over de raaf. Hij heeft een experiment opgezet om te laten zien dat raven logische verbanden kunnen leggen. Hij bindt een stuk vlees aan een touwtje en laat het bungelen aan een tak. Die situatie hebben raven in het wild nog nooit gezien, dus hebben ze niet geleerd hoe ze het vlees te pakken kunnen krijgen. Halverwege het filmpje is te zien hoe de vogels met hun poot en hun snavel het touwtje binnen halen.
Rode lijst
In Nederland werden raven vroeger gezien als brengers van onheil waardoor ze massaal werden uitgeroeid. In 1944 werd het laatste broedpaar gezien in Zuid-Limburg. Om de raaf in Nederland te herintroduceren werd in 1966 een project opgestart. Sinds 1976 zijn er weer wilde exemplaren die broeden op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels zijn er zo’n 100 broedparen verspreid door Nederland.
Bronnen: Vogelbescherming en nu.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.