Vroege Vogels

Trekpleister voor de grote stern

  •  
15-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Grote sterns

© Grote sterns in De Putten. Fotograaf: Erik Menkveld

De grote stern is een van de meest bedreigde kustvogels van ons land. Lange tijd was vogeleiland Griend het bolwerk van deze vogel maar de laatste jaren is deze beschermde soort ook op andere plekken in Nederland neergestreken, waaronder Texel en nu dan ook natuurgebied De Putten. Speciaal voor deze kustvogel werden er in de Harger- en Pettemerpolder drie schelpeneilandjes gecreëerd: de ideale nestplekken voor de grote sterns.

Broedsucces

In het eerste jaar (2016) nestelden 104 sternpaartjes zich op de eilandjes. In 2017 groeide het aantal al flink: 2.100 paartjes werden geteld. Maar dit jaar overtrof alle verwachtingen: deze zomer werden er maar liefst 3.400 broedparen geteld. Naast het hoge aantal paartjes grote sterns was er ook een groot broedsucces. Van elk broedpaar wordt 0,7 kuiken grootgebracht. Voor de grote stern een uitstekende score.

Eilandjes

Samen met Texel herbergt dit gebied gelegen achter de Hondsbossche Zeewering nu de helft van de Europese populatie grote sterns. Boswachter Marcel Groot van Natuurmonumenten is enorm opgetogen: “Het is zo snel gegaan. We waren met twee a driehonderd broedparen ook heel tevreden geweest maar nu staat er een nulletje achter: drieduizend paartjes.” Naast de grote stern biedt de Harger- en Pettemerpolder ook plaats aan bijvoorbeeld de zeldzame dwerggans en broeden er op de eilandjes ook bontbekplevier, tureluur, kokmeeuw en visdief.
De Putten

© Schelpeneilandjes in De Putten. Fotograaf: Erik Menkveld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.