Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De purperreiger

  •  
21-04-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
314 keer bekeken
  •  
purperreiger_09.jpg
Wetenschappelijke naam: Ardea purpurea
Wat valt er op aan de purperreiger:
- Ietsjes kleiner en ranker dan de blauwe reiger.
- Slangachtige kop
- Gestreepte keelzak
- Uitgespreide achtertenen
- Bovenkant beige tot lila, onderkant leem- tot roodbruin
- Download vogelzang (550 kB)

moerasbewoner

Deze moerasbewoner broedt in kolonie in drassig, overjarig rietland en in door oud riet omgeven struweel. Het voedsel bestaat uit vis en amfibieën, welke in ondiep open water gevangen worden. Het zijn trekvogels, die overwinteren in West-Afrika bezuiden de Sahara.

bedreigd

De purperreiger is een stuk zeldzamer dan de algemene blauwe reiger. De soort staat op de Rode Lijst vanwege de sterke afname en de geringe verspreiding van de toch al kleine broedpopulatie. Bovendien zijn de vogels gebonden aan kwetsbaar biotoop en broedt meer dan een kwart van de Noordwest-Europese populatie in ons land. Aantal purperreigers hadden tot aan het begin van de twintigste eeuw te lijden van vervolging door de mens.

beschermen

Het volledig beschermen van de soort leidde tot een uitbreiding vanuit Midden-Nederland en Overijssel tot in Friesland, waar nu de meest noordelijk gelegen purperreigerkolonies ter wereld liggen. In de jaren zeventig broedden gemiddeld 700 paren in ons land. De belangrijkste broedgebieden zijn gelegen in de Nieuwkoopse Plassen, het Naardermeer en het Zwarte Meer.

agrarisch gebied

Dat de Nederlandse purperreigers broeden in natuurreservaten is geen garantie voor hun voortbestaan. Veel purperreigers zoeken hun voedsel in sloten en vaarten in het omringende agrarisch gebied. Deze sloten zouden natuurvriendelijk beheerd moeten worden. De voedselsituatie zou kunnen verbeteren door peilverhoging, natuurvriendelijk slootonderhoud en eventueel het uitzetten van vis.

rietbeheer

Bij het rietbeheer zou het belang van de purperreiger voorop te staan. Maaien van oud riet mag slechts in beperkte mate gebeuren. Rust op de broedplaatsen is, vooral tijdens de vestiging, een vereiste.

bedreigingen

Inmiddels is wel duidelijk dat droogte in de West-Afrikaanse overwinteringsgebieden een belangrijke rol speelt. Simpelweg: was daar een droog winterseizoen, dan waren het jaar daarop in Nederland weinig broedparen. Nauwkeurig volgen van de populaties van de purperreiger heeft uitgewezen dat predatie door vossen (en mogelijk ook ander soorten) een grote aanslag plegen op de populatie. Een hoog waterpeil en het geïsoleerd houden van eilanden zouden deze verliezen mogelijk kunnen beperken.
Luister ook naar de reportage over de purperreiger:
- Uitzending 24 april 2005
Voor nog meer vogels in deze serie:
- Ontdek de vogeltrek
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor