Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De prijs van brandschade in de Schoorlse Duinen

  •  
17-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Terwijl deze week de laatste verdachte van de brand in de Schoorlse Duinen van april is vrijgelaten liggen de duinen er nog zwart en haveloos bij. Gras ontkiemt uit de as en lijkt het verwoeste gebied te veroveren. Hoe de schade te herstellen en, niet minder belangrijk, van welk geld dit herstel te betalen?
Bijna twee jaar gelden nam Vroege Vogels al een kijkje naar de schade van een vorige brand. Menno was onder de indruk van de schade die in de driedimensionale werkelijkheid altijd de verbeelding overtreft.
Dit jaar is er 160 hectare aan duin en bos verbrand. Met 95 branden in twee jaar is 15% van het gebied verwoest. De kosten om de schade te herstellen zullen hoger uitvallen dan de 1,5 miljoen euro die de vorige schade kostte. Is er in deze tijd met dit kabinet waar natuur onderaan de prioriteitenlijst staat nog wel geld om de schade te herstellen? Wat heeft staatssecretaris Bleker voor natuurherstel over?
Er moet worden bezuinigd en ondertussen worden de groentetelers wel ondersteund. Er is veel geld nodig om de brandschade te herstellen en de tijd die er rest is kort. Slechts drie maanden, van half juli (einde broedseizoen) tot half oktober (begin stormseizoen) kan er intensief aan herstel worden gewerkt. Het herstel varieert van het uitzetten van grazers om het gras te lijf te gaan tot het weghalen van verbrande bomen enzovoort. Een speurtocht naar wat, hoe en waarom hersteld moet worden. En wat dat zoal kost.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.