Vroege Vogels

De politie moet hoog de boom in

  •  
05-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_154672.jpg
Het gaat maandag gebeuren, de ontruiming van het Groenfront!-actiekamp in de bossen bij het Limburgse Schinveld. Althans, dat verwachten de tientallen actievoerders die strijden tegen de kap van zes hectare bos bij de landingsbaan van de naburige AWACS-basis. De NAVO wil het bos kappen wegens de veiligheid. De actievoerders denken daar anders over. Bij een eerste aanblik van hun actiekamp is het duidelijk: de politie moet hoog de boom in.
Wie over de Heringsbosch richting Duitsland rijdt, kan er bijna niet om heen. In de bomen tegenover de Friedenskappelle hangen de met hout en dekzeil opgetrokken boomhutten. Tussen de bomen hangen spandoeken met teksten als: 'Geen Boomkap', 'Red het Bos' en 'Stop AWACS'.
Hoog in de bomen op de grens tussen Nederland en Duitsland leggen tientallen actievoerders de laatste hand aan acht boomhutten, om van daar uit de kap tegen te houden. Sinds 4 december houden Groenfront!-activisten het bos bezet aan de rand van de NAVO-basis Geilenkirchen, waar AWACS-radarvliegtuigen vertrekken voor missies boven bijvoorbeeld het Midden-Oosten. De NAVO wil het bos plat hebben om veiligheidsredenen.
,,Als dat de reden is kunnen ze de bomen toppen, maar je hoeft ze dan niet te kappen'', aldus de 32-jarige Utrechtse Groenfront!-activiste Yvonne. Even later scheert een toestel over de boomtop waar haar hut in hangt. Het geluid is oorverdovend en doet de boom schudden. Het is duidelijk dat de AWACS-piloten, je kunt ze zien zitten vanuit de boomhutten, het bos liever kwijt zijn.
De activisten denken niet dat veiligheid de enige reden is waarom het bos moet worden gekapt. ,,Er zijn zeer hardnekkige geruchten dat ze die AWACS volledig willen aftanken, zodat ze langer in de lucht kunnen blijven. Alleen kunnen ze daardoor minder snel stijgen waardoor het bos in de weg ligt'', vertelt Yvonne.
Haar boomhut hangt in de kruin op ongeveer veertien meter boven de grond en is alleen bereikbaar door aan een touw omhoog te klimmen. De activisten geven klimles aan iedereen die zich tijdens de ontruiming op grote hoogte wil vastketenen aan een boom. Tussen de boomhutten hangen touwbruggen, zodat actievoerders snel van hut naar hut kunnen. ,,Het wordt voor de politie en marechaussee heel lastig om ons hier uit te krijgen'', verzekert Yvonne, terwijl ze een tas met voedsel naar boven hijst. ,,Met deze voorraad kunnen we het makkelijk en paar dagen uithouden.
Het is vrij druk in het kamp. Niet alleen activisten banjeren over het zompige modderpad dat langs een drie etages tellende boomhut leidt, maar ook veel inwoners uit Schinveld en Brunssum komen een kijkje nemen en hun steun betuigen. Yvonne: ,,Ze koken voor ons en geven ons materialen waarmee we de boomhutten kunnen bouwen. Het is echt fantastisch hoeveel steun we van ze krijgen.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.