Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De pimpel- en zwarte mezen overspoelen ons land

  •  
22-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1138 keer bekeken
  •  
Pimpel_Kool_Zwarte mees_Rene van Rossum

Een grote groep pimpelmezen, een paar zwarte- en koolmezen

© René van Rossum

Met tienduizenden tegelijk stromen ze nu ons land binnen: pimpelmezen. Dit paars-gele vogeltje is in ons land heel gewoon. Maar het bijzondere is nu dat ze met grote groepen vanuit Oost-Europa ons land binnenstromen. Ze komen uit Estland en Litouwen, en misschien ook uit Rusland. Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek houdt de vogeltrek nauwlettend in de gaten, en vertelt.

Te weinig voedsel

Waarschijnlijk hebben de mezen in Oost-Europa zich vorig jaar succesvol voortgeplant. Dat in combinatie met een zachte winter zorgt dat er nu heel veel mezen zijn, meer dan er voedsel beschikbaar is. Een deel besluit westwaarts te vertrekken, en dan nemen ze de gok dat er bij ons meer te eten valt.

Zwarte mees

Zo ook de zwarte mees. Ook deze soort migreert met de pimpelmezen mee. De zwarte mees is in ons land wel als broedvogel in naaldbossen te zien, maar niet in groten getale. De laatste keer dat er een invasie van zwarte mezen was, was in 2015. Hij lijkt op de koolmees, maar is kleiner en een stuk bleker van kleur. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.