Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De pimpel- en zwarte mezen overspoelen ons land

22 okt 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
898 keer bekeken
  •  
Pimpel_Kool_Zwarte mees_Rene van Rossum

Een grote groep pimpelmezen, een paar zwarte- en koolmezen

© René van Rossum

Met tienduizenden tegelijk stromen ze nu ons land binnen: pimpelmezen. Dit paars-gele vogeltje is in ons land heel gewoon. Maar het bijzondere is nu dat ze met grote groepen vanuit Oost-Europa ons land binnenstromen. Ze komen uit Estland en Litouwen, en misschien ook uit Rusland. Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek houdt de vogeltrek nauwlettend in de gaten, en vertelt.

Te weinig voedsel

Waarschijnlijk hebben de mezen in Oost-Europa zich vorig jaar succesvol voortgeplant. Dat in combinatie met een zachte winter zorgt dat er nu heel veel mezen zijn, meer dan er voedsel beschikbaar is. Een deel besluit westwaarts te vertrekken, en dan nemen ze de gok dat er bij ons meer te eten valt.

Zwarte mees

Zo ook de zwarte mees. Ook deze soort migreert met de pimpelmezen mee. De zwarte mees is in ons land wel als broedvogel in naaldbossen te zien, maar niet in groten getale. De laatste keer dat er een invasie van zwarte mezen was, was in 2015. Hij lijkt op de koolmees, maar is kleiner en een stuk bleker van kleur. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar