Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paddenstoel als natuurlijk 'krukje'

  •  
04-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
paddenstoel eekhoorn

© De siberische grondeekhoorn smult graag van paddenstoelen. Fotograaf PaulWendels.

Paddenstoelen vertolken een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze breken organisch materiaal af en zijn voor veel bomen onmisbare partners in het opnemen van voedingstoffen uit de bodem, een voorbeeld hiervan is het eekhoorntjesbrood bij de eik.
Ook zijn er veel dieren die gebruik maken van paddenstoelen. Zo bouwen ze er een nestje in, is het een voedselbron of is het toevallig een ideaal stoeltje om gewoon even heerlijk op uit te rusten. Deze fotografen hebben de dieren precies op het juiste moment weten vast te leggen.
paddenstoel kikker
"Verrast was ik afgelopen week toen ik bij het fotograferen van paddenstoelen plotseling een bruine kikker op een hoed van een oude Honingzwam zag springen! Meneer bleef relaxed met zijn voorpoten over de rand van de hoed zitten kijken terwijl ik dat bewonderde. Nog nooit meegemaakt in al die jaren natuurfotografie, bijzonder," aldus fotograaf knibb_49.
paddenstoel lieveheers
Het zevenstippelig lieveheersbeestje is een echte zonaanbidder en heeft hier op de bloedsteelmycena een heerlijk zonnig plekje gevonden. Fotograaf ikjelle.
Een paddenstoelenmug zittend op een knolhoningzwam, de larven van deze mug leven in de paddenstoel. Fotograaf euroblinkie. 

Vlieg en zwam

Verschillende vliegen leven van, op en in paddenstoelen. Voorbeelden hiervan zijn slakkendoders en afvalvliegen, deze insecten zijn dan ook vooral in de herfst te vinden wanneer er veel paddenstoelen zijn. Ook de drekvlieg ook wel strontvlieg genoemd is vaak te vinden op zwammen.
paddenstoel bezet
Alle stoeltjes zijn bezet en de drekvlieg zit op de voorste rij. Fotograaf Deez66. 
stinkzwam slakkendoder
"Deze slakkendoder lijkt een beetje op de drekvlieg, en dit exemplaar is duidelijk op de aasgeur van de stinkzwam afgekomen," meldt fotograaf Wampys.

Niet elke (padden)stoel zit even lekker

De tweekleurige fopzwam is een voorbeeld van een onaangenaam 'zitje'. Deze zwam voedt zich namelijk met springstaarten, kleine insekten die in groten getale op en in de bodem leven. De zwam vergiftigt de springstaart, waarna hij hem verteert.
fopzwam
De 'vleesetende' fopzwam, fotograaf sonnet50.

Meer over:

stoel, paddenstoel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.