Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De opvallende gekraagde roodstaart

  •  
03-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1517 keer bekeken
  •  
gekraagde_roodstaart

Gekraagde roodstaart

© Marc Isphording

De gekraagde roodstaart is een bijzonder mooi vogeltje. Helaas is deze vogel niet meer zo algemeen als vroeger, maar wanneer je zoekt zal je zijn mooie verschijning zeker waarnemen.

Herkenning

Maar één soort gekraagde roodstaart gaat zeer opvallend door het leven: het mannetje. Deze hebben een oranjerode borst, een zwarte keel, een grijze kruinen met een wit voorhoofd. Naast deze opvallende mannetjes gaat het vrouwtje iets minder opvallend door het leven. Zij hebben een grijsbruine rug en een beige onderzijde. Beide hebben ze wel een roestrode staart waarmee hij vaak trilt.

Leefgebied

De gekraagde roodstaart komt voor in gevarieerde, oude gemengde bossen met open plekken heidevelden en schraalgraslanden. Doordat de gekraagde roodstaart graag in holen broedt zoekt hij plekken op waar veel oud spechtengaten in bomen zitten.

Met dank aan Nature Today!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema4 jul. 2021 - 8:54

mooie foto en video

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.