Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De opmars van de ambrosia

27 aug 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ambrosia_06.jpg
Hooikoortspatienten opgelet: de ambrosia staat weer in bloei. De laatste jaren lijkt de plant zich sterk uit te breiden in Nederland, waarschijnlijk onder invloed van de veranderingen in het klimaat. Arnold van Vliet van de Natuurkalender is al sinds jaar en dag bezig om de verspreiding van de ambrosia te monitoren .
In Nederland komt ambrosia nu vooral voor in tuinen, door het strooien van vogelvoer dat soms ambrosiazaden bevat. Een deel van de vetbollen en het strooivoer, maar ook kippen- of duivenvoer bevat deze zaden, waardoor de plant zich snel kan verspreiden. Ook kan Ambrosia voorkomen op ‘verstoorde gronden’, zoals bouwterreinen, fabrieksterreinen, bermen, havens en akkerranden.
ambrosia_bloei
Bloeiwijze van de ambrosia
Tot voor kort was het klimaat in Nederland ongeschikt voor ambrosia om zaden te kunnen vormen. Inmiddels is zaadvorming wél mogelijk. Daardoor kan ambrosia zich in de toekomst massaal in Nederland vestigen als we er niets aan doen.
ambrosia
Kiemplant en volgroeide ambrosia
Ambrosia is wereldwijd een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts. Tijdens de bloei van ambrosia komen grote hoeveelheden pollen vrij. Deze pollen zijn zeer sterk allergeen wat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. De plant bloeit daarbij laat, vanaf eind augustus tot en met oktober, waardoor het huidige hooikoortsseizoen tot ongeveer 2 maanden verlengd kan worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar