De Oostvaardersplassen
• 05-11-2010
• leestijd 2 minuten
Algemeen
Een uitgestrekt moerasgebied van Staatsbosbeheer, met plassen en woeste graslanden. De natuur mag er onbelemmerd haar gang gaan. Uniek in Nederland én in Europa. Kenmerkend voor het gebied zijn de grote grazers: edelherten, konikpaarden en Heckrunderen leven op een natuurlijke manier in wilde kuddes. Zij spelen een sleutelrol in de natuurlijke dynamiek. Veel bijzondere dieren, planten en vogels volgden, met als hoogtepunt de terugkeer van de zeearend.
Beheer
Staatsbosbeheer probeert onnodig lijden van dieren te voorkomen. Dat lukt niet altijd in een uitgestrekt natuurgebied. Door aanhoudend winterweer konden de runderen, herten en konikpaarden daar eerder dit jaar niet aan voldoende voedsel komen en stierven ze van de honger. Bijvoeren is voor Staatsbosbeheer geen optie. Door bijvoeren zou de de natuurlijke dynamiek verstoord worden:
- Sterkere dieren kapen het eten weg en de zwakkere dieren komen niet aan bod.
- Verstoort het natuurlijke afweermechanisme tegen kou en winters. Bij een geringer voedselaanbod daalt de activiteit van dieren en het aantal geboorten daalt ook.
- Door bij te voeren houd je meer dieren in leven, dus komen er het volgende jaar meer jongen, die op hun beurt weer moeten worden bijgevoerd.
Maar dat betekent niet dat Staatsbosbeheer niets doet. Verzwakte dieren worden extra in de gaten gehouden. Dieren waarvan duidelijk is dat ze het niet gaan redden worden doodgeschoten. Maar pas nadat de natuur als het ware gekozen heeft welk dier dat zal zijn.
Dierenartsen
Afgelopen week pleitten dierenartsen nog om 900 dieren preventief dood te schieten om lijden tegen te gaan. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde adviseren Staatsbosbeheer de wilde dieren in natuurgebied de Oostvaardersplassen bij aanvang van de winter uit te leveren aan jagers. Daarmee zou dierenleed voorkomen worden.
Staatssecretaris Bleker
Taferelen zoals afgelopen winter in natuurgebied Oostvaardersplassen, waar allerlei grote grazers verhongerden, is voor staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) niet meer aanvaardbaar. Deze week zei Bleker dat bijvoeren net als afgelopen winter voor de korte termijn een oplossing is. Voor de langere termijn niet, omdat er dan te veel dieren zouden zijn. Het afschieten van de dieren is wat hem betreft ook een optie. Een groter natuurgebied voor de dieren is wat de staatssecretaris betreft financieel onhaalbaar. De staatssecretaris erkende dat de vraag gesteld moet worden of een afgesloten gebied met dieren zoals de Oostvaardersplassen nog wel kan in de toekomst.
Commissie van deskundigen
Over een paar weken komt een commissie van deskundigen onder leiding van Dzsingisz Gabor met een evaluatie van het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen. De resultaten worden deze maand gepresenteerd aan de staatsecretaris van economie, landbouw en innovatie.
Enquête
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn de laatste weken regelmatig in het nieuws. Door overpopulatie zal een groot deel de winter niet overleven. Hoe kan dit probleem opgelost worden? Bijvoeren of afschieten? Vroege Vogels is benieuwd naar uw mening!
Klik hier