Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Oorworm als biologisch bestrijdingsmiddel

22 jul 2016
  •  
leestijd 1 minuut
oorworm_Wikipedia.jpg
De oorworm wekt bij de meeste mensen een kriebelige associatie op. Dat is helemaal niet nodig, want dit insect is helemaal niet geïnteresseerd in het menselijk oor. Ze zijn wel dol op appelbloedluizen en perenbladvlooien, die in appel-en perenbomen voorkomen. De oorworm eet de luizen en vlooien al op voordat ze een plaag kunnen vormen. Het is dus van groot belang dat de oorwormen voorkomen in boomgaarden. Het is namelijk DE manier is om het gebruik van synthetische middelen terug te kunnen dringen.

Onderzoek

Waarom zitten er in de ene boomgaard heel veel oorwormen andere niet? Dat is een van de vragen in een nieuw onderzoeksproject van de Nederlandse Fruittelersorganisatie en Wageningen UR. En als er geen oorwormen zijn, hoe krijg je ze dan in de boomgaard? Om daarachter te komen, bestuderen de onderzoekers alle stadia in het leven van dit uiterst nuttige diertje.

Broedzorg

De oorworm is één van de weinige insecten die aan broedzorg doet. In het najaar trekken de volwassen dieren de bodem in om te overwinteren. In de aarde bouwen ze in het voorjaar een ondergronds nest. Het vrouwtje beschermt en verzorgt de eitjes gedurende een lange periode. Ze likt haar eitjes schoon, om ze te beschermen tegen schimmels en om ze vochtig te houden. Ook als de eitjes uit zijn gekomen blijft ze voor haar jongen zorgen. Zo gaat ze op zoek naar voedsel wat ze meeneemt naar haar nest om haar jongen te voeden.

Tags:

oorworm

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.