Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De ontsnippering van het Naardermeer

  •  
07-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ree in Naardermeer

© Fotograaf: karelbuitenkamp

Het Naardermeer is in de loop van de tijd steeds meer een geïsoleerd natuurgebied geworden. Onder het spoor dat het hele gebied doorkruist, loopt slechts één faunapassage waar waterdieren vrij tussen de twee kanten van het gebied heen en weer kunnen bewegen. Maar voor de niet-waterliefhebbers is er maar een manier om de andere kant van het gebied te bereiken en dat is via het spoor. Dat levert begrijpelijkerwijs een aanzienlijke hoeveelheid dodelijke slachtoffers op.

Ontsnipperen

Om het Naardermeer te verbinden met andere natuurgebieden (het ontsnipperen) zullen er de komende jaren meerdere faunapassages aan worden gelegd onder de spoorlijn door. Zo worden onder meer de plassen Grote Meer, Wijde Blik en Veertig Morgen met elkaar verbonden en ontstaat een groter leefgebied voor de dieren in het veenweidegebied. In het gebied komen veel dieren voor, zoals verschillende soorten vleermuizen, kikkers en padden, roofvogels, zoals de zeearend, kwabalen en de groene glazenmaker.

Voormeerpassage

Naast de kleinere faunapassages zal rond 2019 ook de Voormeerpassage worden gerealiseerd. Het plan bestaat uit meerdere facetten: zo komt er een faunabuis onder het spoor door. De oever van de Karnemelksloot krijgt een ecologische inrichting. Ook komt er een fiets/voetgangerstunnel onder het spoor door. Deze verbindt straks de bestaande paden aan beide zijden van het spoor waardoor recreanten het 'Rondje Naardermeer' kunnen maken zonder dat zij door een woonwijk komen.
Aankomende vrijdag staat het Naardermeer centraal in Vroege Vogels TV. We gaan het totaal anders doen dan voorheen. Elke week staat één natuurgebied centraal waar we twee dagen verblijven. Vrijdag dus het Naardermeer, met reeën, galloways, appelvinken, alles over de geschiedenis van het gebied en een hele eenzame kerkuil. Vroege Vogels TV is te zien op vrijdag om tien over half acht op NPO2.

Meer over:

naardermeer,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

pvoorhaar
pvoorhaar12 mrt. 2018 - 17:29

prachtig ik zal kijken  Ben machinist geweest bij n.s kwam vroeger dagelijks langs heel mooi