Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Genomineerd voor Jan Wolkers Prijs 2019: De Ontsnapping van de Natuur

4 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuut
De Ontsnapping van de natuur

© Thomas Oudman en Theunis Piersma

Op 20 oktober maken we het bekend: welk natuurboek wint de Jan Wolkers Prijs 2019. Eén van de kanshebbers is ‘De Ontsnapping van de natuur’, door Thomas Oudman en Theunis Piersma.

Ont-snappen

De auteurs nemen 'ontsnappen' op een bijzondere manier letterlijk: door de natuur te onderzoeken, ontdekken we misschien steeds meer, maar snappen we steeds minder. Eén van de misvattingen, volgens Oudman en Piersma, is dat we door de vele ontdekkingen in de genetica de natuur steeds beter zijn gaan begrijpen. 'De genetica heeft een eenzijdige blik op de technologie veroorzaakt', stelt Piersma. 'We denken dat we door de genen te ontcijferen daadwerkelijk begrijpen wat er gebeurt, maar niets is minder waar. Naast dat pakket van genen zou cultuur voor bijvoorbeeld een vogel wel eens veel belangrijker kunnen zijn.' 

Eenzijdige landbouw

Een van de consequenties van die eenzijdige blik op de biologie is onze manier van landbouw bedrijven, stelt Piersma. 'We doen dat op een veel te technologische manier. Door te focussen op techniek, vergeten we wat daar buiten onze oogkleppen nog meer gebeurt, bijvoorbeeld in de bodem. We snappen het niet allemaal, maar in dat onbekende schuilt waarschijnlijk wel de sleutel om op een evenwichtiger manier met onze aarde om te gaan.'  
De Ontsnapping van de Natuur is uitgegeven door Athenaeum.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's