Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De oceanen waren in 2021 warmer dan ooit

12 jan 2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
568 keer bekeken
  •  
Fotograaf: ikjelle

De Noordzee

© ikjelle

 De temperatuur van de oceanen is in 2021 voor het zesde achtereenvolgende jaar toegenomen. Dat is ondanks natuurverschijnsel La Niña, dat een afkoelend effect heeft op het water in de Stille Oceaan door een koude stroming voor de kust van Zuid-Amerika. Internationale onderzoekers, onder meer uit China en de Verenigde Staten, hebben deze bevindingen dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Advances in Atmospheric Sciences.

Klimaatverandering is de oorzaak

De oceanen waren in 2021 warmer dan ooit. Metingen vinden plaats sinds 1955. De oorzaak voor de opwarming van de oceanen is de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De wetenschappers waarschuwen dat deze opwarming nog onvoldoende wordt meegenomen bij het beoordelen van risico's op natuurrampen.

Zo zorgen warmere oceanen voor een stijging van de zeespiegel, doordat ze de ijskappen van Groenland en Antarctica verwarmen. Daarnaast zorgt de toename van de oceaantemperatuur voor meer stormen, orkanen en extreme regenval. Daardoor wordt het risico op overstromingen wereldwijd hoger.

Koraalriffen

Oceanen absorberen ongeveer een derde van de broeikasgassen die mensen uitstoten. Het water wordt daardoor zuurder, wat funest is voor koraalriffen. Ook kunnen orkanen zorgen voor schade aan het koraal, terwijl dit een belangrijke 'thuisbasis' is van een groot deel van het zeeleven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid12 jan 2022 - 17:04

Heb met mijn boot de afgelopen week voor Klein Curacao gelegen. Er was nauwelijks is vis(je) te zien en het koraal mag geen naam hebben, helaas.