Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De Noordoostpolder: het ideale leefgebied voor roofvogels

5 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
In de Noordoostpolder broeden heel wat roofvogels. De beschutte bossen van de eilanden en de uitgestrekt weilanden zijn een perfecte combinatie. Veel roofvogels vinden hier een fijne plek om te broeden en een schitterend jachtgebied. Van wespendieven en haviken tot buizerds en sperwers. En zelfs de zeearend is recent aan dit lijstje toegevoegd.

De roofvogelwerkgroep van Flevoland houdt al deze vogels en hun nesten nauwlettend in de gaten. De groep bestaat uit 23 vrijwilligers, maar één van de meest fanatieke vrijwilligers en figuren is Jacques van der Ploeg.

Maar, het blijkt nog verdraaid lastig om nesten van de roofvogels in de gaten te houden. Die zitten vaak hoog in de boom, waardoor je ze niet goed kunt bereiken en niet kunt zien hóeveel jongen er precies op het nest zitten. Op het voormalig eiland Schokland krijgt Willemijn een uniek kijkje in een roofvogelnest, met behulp van een bijzondere camera. En dan komen ze ook nog een heel bijzondere andere nestbewoner tegen.

Vroege Vogels ontdekt Schokland en Urk, vrijdag 5 juni 2020 om 19.50u op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar