Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurmonologen: wat je nu kan beleven in de natuur

22 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
scilla's

Landgoed Groenendaal, Heemstede

© Rob Buiter

Er zijn nu heel veel mensen die niet naar buiten kunnen; omdat ze in quarantaine zitten, of omdat ze zich drie slagen in de rondte werken om zieken te verzorgen  of winkels gevuld te houden. Steek al die mensen een hart onder de riem, met natuur in tijden van corona. Deel je natuurervaring als #natuurmonoloog!

Stad en bos

Je hoeft niet per sé ver weg om van de natuur te genieten. Ook in de stad is al genoeg te beleven. Rond zonsopkomst wordt iedere ochtend een prachtig concert gegeven. En het mooie is: in maart hoef je niet eens zo vroeg je nest uit om ervan te genieten. De komende week gaat de zon pas om half zeven op. Goeie kans dat rond die tijd een merel of een roodborst voor je huis zit te zingen.
Roodborst

Roodborst

© Rob Buiter

Weidevogels

Zo vroeg in het voorjaar zie je op verschillende plekken grote groepen weidevogels bij elkaar. In de loop van het broedseizoen verspreiden ze zich over de weilanden en moet je tegenwoordig steeds beter zoeken om onze nationale vogel de grutto te vinden. Maar nu zitten ze nog met honderden bij elkaar op ondergelopen landjes in Zuid- en Noord-Holland, Friesland, Utrecht en Overijssel. Niet te missen en een feest om te zien (en horen!)
grutto's

Landje van Geijsel, Ouderkerk

© Rob Buiter

Strand en duin

Misschien nog wel de makkelijkste plek om anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren, is op het strand. Daar dribbelen nu langs de vloedlijn nog heel veel drieteenstrandlopertjes. Dat zijn vogeltjes die hier overwinteren en straks weer naar Groenland vliegen om te broeden. Ze dribbelen razendsnel met de rollende golven mee, om op de grens van nat en droog naar voedsel te zoeken. En als je de moeite neemt om tijdens een strandwandeling ook even áchter de eerste duinenrij te kijken en luisteren, dan hoor je in deze tijd van het jaar met een beetje geluk wat boomleeuweriken
Drieteenstrandloper

Drieteenstrandloper

© Rob Buiter

#natuurmonologen

Onder de hashtag 'Natuurmonologen' nodigen wij iedereen uit om een natuurbeleving te delen met hen die noodgedwongen binnen moeten blijven. Mocht je naar buiten gaan om de stress en de drukte te ontlopen, houd je dan wel aan de aanwijzingen van de overheid en het RIVM. #natuurmonologen

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.